Egyetem

Szegedi matematikus kapta a Pro Scientia életműdíjat

Szegedi matematikus kapta a Pro Scientia életműdíjat

2022. május 12., csütörtök
Szegedi matematikus kapta a Pro Scientia életműdíjat

Hatvani László matematikus akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem emeritus professzora kapta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szegedi bizottságának idei Pro Scientia életműdíját - írja az MTI. Az elismerést csütörtökön adták át.

Az MTA szegedi bizottság 2019-ben a nemzetközi színvonalú, iskolateremtő tudományos munka elismeréséül alapította Pro Scientia életműdíjat.

Krisztin Tibor, a bizottság elnöke elmondta, Hatvani László 1943-ban született Csongrádon, 1966-ban a József Attila Tudományegyetemen szerzett programtervező matematikus diplomát, majd a Moszkvai Állami Egyetemen 1975-ben kapott kandidátusi fokozatot. Szegeden oktatott és kutatott, 1989-ben nevezték ki egyetemi tanárrá, dékánként két éven át irányította az egyetem természettudományi karát. Vendégprofesszorként tanított a Leuveni Katolikus Egyetemenés a Dél-illinois-i Egyetemen.

1998 óta az MTA levelező, 2004 óta rendes tagja. Fő kutatási területe adifferenciálegyenletekelméleti problémái és gyakorlati alkalmazásai. Több mint 100 tudományos publikációjának szerzője vagy társszerzője, elsősorban mechanikai rezgések stabilitási tulajdonságait vizsgálta matematikai módszerekkel.

Szívügyének tekintette a tudományos utánpótlás-nevelést, sok fiatallal szerettette meg a kutatómunkát, alapvető szerepe volt a szegedi differenciálegyenletes iskola megteremtésében.

Munkásságát számos díjjal ismerték el, 2001-ben Széchenyi-díjjal, 2018-ban Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal tüntették ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.