Novák Katalin férje szerint meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Novák Katalin köztársasági elnök férje, Veres István a Mandinernek adott interjújában elmondta: nagyon büszke a feleségére, de elsősorban nem is köztársasági elnökként, hanem feleségként és anyaként.

Az interjúban a first gentleman elmondta: Miskolcról származik és közgazdaságot tanult a Budapest Közgazdaságtudományi Egyetemen, ahol Novák Katalint is megismerte. „Az egyetem 1996-os gólyatáborában pillantottam meg Békéscsabán, ahol én harmadéves szervezőként vettem részt, ő pedig gólyaként. Később ugyanannak az egyetemi diákközösségnek a tagjai lettünk instruktorként”.

A kapcsolatunk kezdetét 1999 nyarától számítjuk, egy Rába folyón zajló kenutúrától. Egy hajóban eveztünk Szentgotthárdtól Sárvárig, s tesszük ezt képletesen azóta is

– számolt be a kezdetekről Veres István, majd azt is elmondta, hogy később egy balatonboglári vitorlásvizsga után kérte meg Novák Katalin kezét.

Beszámolt arról is, hogy jelenleg a Magyar Nemzeti Bankban dolgozik, és ő felel az aranytartalékok vásárlásáért, valamint a teljes deviza­tartalék kezeléséért és a monetáris politika piaci végrehajtásáért.

Veres István kitért arra is, hogy a köztársasági elnök férjeként egy ügyet szeretne felkarolni: a pénzügyi tudatosság kérdését, mivel ő ehhez ért.

Ha egy gyerek megtanulja, hogyan lehet tudatos a pénzügyei kezelésében, felnőttként is könnyebben jut majd egyről a kettőre. Ezért tervezem, hogy segíteni fogok azoknak a gyerekeknek, fiataloknak, családoknak, amelyeknek az átlagnál is nagyobb szükségük van erre a pénzügyi tudatosságra

– fejtette ki.

Novák Katalinról beszélve azt mondta: nagyon büszke rá, de elsősorban nem is amiatt, hogy nőként köztársasági elnök lett, hanem amiatt, hogy jó anya és feleség. „A maximalizmus, amit a munkájában képvisel, otthon is megjelenik. Hat évig volt otthon a gyerekekkel. Ebben az időszakban csak ez számított”.

Veres István a családi életével kapcsolatban azt mondta az interjú végén:

Mindketten azt valljuk, amit Simone Weil francia filozófus mondott egyszer: »Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk«. Ez az idézet szerepelt az esküvői meghívónkon is, és azóta is vezérfonala az életünknek. Arra törekszünk, hogy akár mindennap tudatosan építsük a kapcsolatunkat, és egymásba kapaszkodva menjünk azon az úton, amelyet anno a Rába partján, a kenutúrán közösen választottunk.

A teljes interjút IDE KATTINTVA olvashatja.

Előző sztori

Újabb uniós támogatásokat kap Magyarország, és még fog is

Következő sztori

Akár 800 forint is lehet egy kiló kenyér