/

Mi lesz az olajembargóval?

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hétfőn az Európai Tanács rendkívüli ülésén az elhúzódó ukrajnai háborúról, az azzal járó súlyos gazdasági válságról, illetve az energiaellátás biztonságáról tárgyalnak.

Hétfőn kezdődik Brüsszelben az uniós csúcs, amelynek egyik kiemelt témája az Oroszország elleni hatodik szankciós csomag. Az EU-tagországok Állandó Képviselők Bizottságának a jelentések szerint nem sikerült megállapodnia az olajembargót is érintő csomagról.

Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelbe utazik, ahol hétfőn és kedden tartják az Európai Tanács rendkívüli ülését, amelyen az állam- és kormányfők többek között az elhúzódó ukrajnai háborúról, az azzal járó súlyos gazdasági válságról, illetve az energiaellátás biztonságáról tárgyalnak – közölte korábban Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Enyhítenék a tilalmat

Guardian jelentése szerint az EU képviselői jelenleg azon vitatkoznak, hogy enyhítsék-e az orosz olajimport tilalmát, hogy ezzel elnyerjék Orbán Viktor támogatását is. Emlékeztettek, hogy Magyarországnak az EU-s vezetők már két év halasztást ajánlottak az olajembargó bevezetésére, hogy legyen ideje átállítani a finomítókat, de a magyar vezetés szerint ezt valakinek finanszírozni kell.

A lap kiemelte, hogy az Európai Tanács rendkívüli ülését az EU Állandó Képviselők Bizottságának ülése előzte meg, amelyen nem sikerült megállapodni a hatodik szankciós csomagról.

Rikard Jozwiak, a Szabadság Rádió újságírója közösségi oldalán közölte:

Vasárnap nem született megállapodás az EU képviselői között az Oroszország elleni hatodik szankciócsomagról. Hétfőn reggel újra üléseznek.

Az újságíró szerint nem csak az olajembargó kérdése miatt nem sikerült megegyezni.

Vannak olyanok is, akik nem értenek egyet azzal a javaslattal, hogy megtiltsák az orosz polgárok számára, hogy ingatlant vásároljanak az EU-ban

– írta bejegyzésében a tudósító.

Forrás: index.hu
Borítókép: portfolio.hu

Előző sztori

Mihálik Edvinnek bejött az élet?

Videó!
Következő sztori

Novák Katalin: követeljük minden háborús bűn kivizsgálását