Egyetem

Lázár János: a szegedi egyetemmel tárgyalásban vagyunk a modernizáció érdekében

Lázár János: a szegedi egyetemmel tárgyalásban vagyunk a modernizáció érdekében

2022. május 17., kedd
Lázár János: a szegedi egyetemmel tárgyalásban vagyunk a modernizáció érdekében

Lázár János szerint komoly problémák vannak a Szegedi Tudományegyetem agrároktatásával kapcsolatban

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara is szóba került Lázár János or­szág­gyűlési képviselő, építési és beruházási miniszter múlt csütörtöki kocsmafórumán Hódmezővásárhelyen.

Lázár János a fórum szervezőjétől, Daru Árpádtól kérdést kapott a mezőgazdasági karral kapcsolatban. Elöljáróban elmondta, azon dolgozik, hogy Mezőhegyesen 10 ezer hektáron létrehozzák Magyarország legnagyobb mezőgazdasági cégét, ami mintaként szolgálhat arra, hogy milyennek kell lennie a XXI. század agráriumának. 

A munkának már vannak látható eredményei

– szögezte le Lázár János, aki a gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kuratóriumában is dolgozik. Véleménye szerint a magyar felsőoktatás általánosságban rossz állapotban van. 

A Szegedi Tudományegyetem agrár-felsőoktatással rendelkezik Hódmezővásárhelyen. Ennek akkor van értelme, ha jól működik, modern képzést nyújt. A probléma az, hogy a mai hazai felsőoktatási agrárképzés sem az innovatív technológiai kihívásokra, mint például digi­talizáció, robotizáció, precíziós gazdálkodás, sem az élelmiszeripar kihívásaira, a modern állattenyésztésre, növényter­mesztésre nem reflektál.

A magyar agrár felsőoktatás 40 évvel van lemaradva a kor kérdéseihez képest. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy talpra állítsuk

– mondta Lázár János. Kiemelte, fontosnak tartja, hogy Hódmezővásárhelyen maradjon felsőfokú agrárképzés, de olyan, ami nem a múltnak képez, hanem a jövőnek. 

„A szegedi egyetemmel tárgyalásban vagyunk a modernizáció érdekében, találni fogunk olyan megoldást, olyan kompromisszumot, ami a vásárhelyi egyetemi karnak esélyt és lehetőséget teremt. Ebben a formában, akár arra gondolok, hogy az épület, illetve a képzés milyen állapotban van, ennek semmi értelme nincs”

– emelte ki Lázár János. Véleménye szerint 10 év kemény munkát kell beletenni, hogy a magyar agrár-felsőoktatás az európai felső mezőnybe tartozzon. 

Forrás: delmagyar.hu
Borítókép: mfor.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.