Ha egy gyerek eltűnik, az idő a legnagyobb kincs

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az eltűnt gyerekekre hívják fel a figyelmet világszerte május 25-én. Évente több ezer gyerek tűnik el Magyarországon, közel 100-an sosem kerülnek elő.

A legtöbb esetben a rossz családi körülmények miatt szöknek el otthonról, főleg kamaszkorúak. Reményiné Csekeő Borbála pszichológus, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője szerint az esetek nagyrésze elkerülhető lenne a megfelelő szülői biztonság mellett.

A statisztikák szerint a kiskorúak 30 százaléka 1 napon belül, további 30 százalékuk 1 héten belül, 35 százalékuk 1 hónapon belül előkerül, vagyis az esetek 95 százalékában hazakerülnek. A megtalálásukban az internet, a közösségi oldalak sokat segítenek.

100-an azonban minden évben végleg eltűnnek.

A pszichológus szerint mindig tudnunk kell, merre jár és kikkel van a gyerekünk. Ha a gyerek megbízható, és korábban sosem fordult elő, hogy késik, egy órával a megbeszélt időpont után már érdemes telefonálni, először neki, ha nem érjük el, akkor a barátaikat hívjuk, akikkel ment. A legtöbbször a tinédzserek csak a határaikat feszegetik ilyenkor: tovább maradnak egy buliban vagy társaságban, vagy csak lemerül a mobiljuk. Egy gyerek akkor lehet ,,önjáró” a szakember szerint, ha képes a veszélyhelyzeteket felismerni.

Viszont ha túl későn lépünk, az tragédiához vezethet: a csellengők hamar találkozhatnak olyan közeggel, felnőttekkel, akik kihasználhatják a tapasztalatlanságot. Segítenek nekik, de cserébe prostitúcióra kényszeríthetik őket, kábítószert adhatnak nekik, vagy bűncselekményekbe vonják be őket.

A gyerekek zömében szökés miatt tűnnek el: A kamaszkori öngyilkossági kísérletek hátterében gyakran mentális betegségek, vagy serdülőkori depresszió áll, aminek tünetei már korábban megjelennek. A családi biztonság rovására mehet, ha a család légkörében sok a veszekedés vagy bármilyen abúzus, melyek ha nem is a gyerek felé irányulnak, attól még a gyerek lelkét megviselik – és ez is bántalmazás.

A pszichológus elmondása szerint tapasztalataikból úgy tűnik, hogy amikor előkerül a rossz családi környezetből megszökött gyerek, sajnos kevesen keresik az okokat, és jellemzően nem változtatnak azokon.

(Index)

Előző sztori

Elbúcsúztak a fiatalon elhunyt kenustól

Következő sztori

Soros György a harmadik világháborúval riogat