Közösség

Ha egy gyerek eltűnik, az idő a legnagyobb kincs

Ha egy gyerek eltűnik, az idő a legnagyobb kincs

2022. május 25., szerda
Ha egy gyerek eltűnik, az idő a legnagyobb kincs

Az eltűnt gyerekekre hívják fel a figyelmet világszerte május 25-én. Évente több ezer gyerek tűnik el Magyarországon, közel 100-an sosem kerülnek elő.

A legtöbb esetben a rossz családi körülmények miatt szöknek el otthonról, főleg kamaszkorúak. Reményiné Csekeő Borbála pszichológus, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője szerint az esetek nagyrésze elkerülhető lenne a megfelelő szülői biztonság mellett.

A statisztikák szerint a kiskorúak 30 százaléka 1 napon belül, további 30 százalékuk 1 héten belül, 35 százalékuk 1 hónapon belül előkerül, vagyis az esetek 95 százalékában hazakerülnek. A megtalálásukban az internet, a közösségi oldalak sokat segítenek.

100-an azonban minden évben végleg eltűnnek.

A pszichológus szerint mindig tudnunk kell, merre jár és kikkel van a gyerekünk. Ha a gyerek megbízható, és korábban sosem fordult elő, hogy késik, egy órával a megbeszélt időpont után már érdemes telefonálni, először neki, ha nem érjük el, akkor a barátaikat hívjuk, akikkel ment. A legtöbbször a tinédzserek csak a határaikat feszegetik ilyenkor: tovább maradnak egy buliban vagy társaságban, vagy csak lemerül a mobiljuk. Egy gyerek akkor lehet ,,önjáró" a szakember szerint, ha képes a veszélyhelyzeteket felismerni.

Viszont ha túl későn lépünk, az tragédiához vezethet: a csellengők hamar találkozhatnak olyan közeggel, felnőttekkel, akik kihasználhatják a tapasztalatlanságot. Segítenek nekik, de cserébe prostitúcióra kényszeríthetik őket, kábítószert adhatnak nekik, vagy bűncselekményekbe vonják be őket.

A gyerekek zömében szökés miatt tűnnek el: A kamaszkori öngyilkossági kísérletek hátterében gyakran mentális betegségek, vagy serdülőkori depresszió áll, aminek tünetei már korábban megjelennek. A családi biztonság rovására mehet, ha a család légkörében sok a veszekedés vagy bármilyen abúzus, melyek ha nem is a gyerek felé irányulnak, attól még a gyerek lelkét megviselik - és ez is bántalmazás.

A pszichológus elmondása szerint tapasztalataikból úgy tűnik, hogy amikor előkerül a rossz családi környezetből megszökött gyerek, sajnos kevesen keresik az okokat, és jellemzően nem változtatnak azokon.

(Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.