Gümőkórt mutattak ki egy megyei szarvasmarha-állományban

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Négy állat is pozitív lett gümőkór-fertőzésre egy Csongrád-Csanád megyei szarvasmarha telepen a Nébih közleménye szerint. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság forgalmi korlátozásokat rendelt el a telepen, jelenleg a fertőzés eredetét vizsgálják.

Négy állatnál is gümőkórt igazoltak a laboratóriumi visgálatok egy Csongrád-Csanád megyei szarvasmarha-állományban. A Nébih a további fertőzés gyanúja miatt forgalmi korlátozást rendelt el. A közlemény leszögezi, hogy

az EU-szerte egységes vágóhídi hatósági állatorvosi felügyeleti rendszernek köszönhetően fertőzött állat húsa közfogyasztásra nem kerülhetett.

Magyarországon minden szarvasmarhánál évente kötelezően végeznek gümőkórvizsgálatot, emellett a Nébih laboratóriuma házi, vadon élő és fogságban tartott emlősállatból származó mintákat is vizsgál a kórokozó kimutatásának céljából. Különösen a Dunántúlon, egy-egy legeltetett háziállat-állomány szinte minden évben megfertőződik a hordozó vadállomány miatt.

A fertőződés – bizonyos esetszám felett – veszélyeztetheti az ország élő szarvasmarha exportjának állategészségügyi megítélését és az ország hivatalos szarvasmarhagümőkór-mentességét, ezért minden kitörés gyors intézkedést és alapos vizsgálatot igényel. Magyarország 2021-ben továbbra is megőrizte a „gümőkórtól hivatalosan mentes” minősítését, mivel a fertőzött telepek száma a jogszabály által megengedett érték alatt maradt – áll a közleményben.

(Nébih)

Előző sztori

Még mindig sokan pancsolnának a Múzeum előtti szökőkútban, pedig nem kellene!

Következő sztori

A Babits Borászat sárgamuskotálya kapta a Borfesztivál fődíját