Kultúra

Emléktábla avatás és ünnepi konferencia a Szegedi Tudományegyetem centenáriuma alkalmából

Emléktábla avatás és ünnepi konferencia a Szegedi Tudományegyetem centenáriuma alkalmából

2022. május 10., kedd
Emléktábla avatás és ünnepi konferencia a Szegedi Tudományegyetem centenáriuma alkalmából

Ünnepi konferencián mutatták be „A Szegedi Tudományegyetem és elődei története II. rész – A kolozsvári egyetem története az alapítástól a szegedi újrakezdésig 1872–1921” című monográfiát.

Az „Egyetemalapítók” emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődött, az „Egyetemalapító Báthory István” mellszobra előtti tisztelgéssel, illetve új egyetemtörténti emléktábla leleplezésével folytatódott a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) közös múltja és jeles évfordulói alkalmából szervezett, május 10-i programsorozat.

A két universitas sorsa egybefonódásának eredetét írja le a Szegedi Tudományegyetem Rerrich Béla téri épülete falán a centenáriumi tanévben elhelyezett, most felavatott emléktábla, amelynek felirata magyar, román és angol nyelven hirdeti: 

Báthory István 1581. május 12-i alapítólevelével létrejött Kolozsváron, a Farkas utcában a jezsuita akadémia, amelyet mind a Babeș–Bolyai Tudományegyetem, mind a Szegedi Tudományegyetem jogelődjének tekint.

A legújabb egyetemtörténeti emlékhelyet is együtt koszorúzták meg a rektorhelyettesek. A kolozsvári BBTE képviseletében Prof. Dr. Soós Anna, oktatási rektorhelyettes, a magyar tagozat vezetője, illetve Prof. Dr. Markó Bálint minőségbiztosítással is foglalkozó rektorhelyettes, továbbá az SZTE vezetése nevében Prof. Dr. Zakar Péter, nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes helyezte el a tisztelet virágait.

Nagyszabású oktatási koncepció részeként alapította meg Báthory István a kolozsvári jezsuita kollégiumot. A katolikus oktatás alapjait teremtette meg. Az emléktábla fölidézi, hol kezdődött annak a kapcsolatnak a története, amely erőt ad közös európai és közép-európai célokat megfogalmazni

– hangsúlyozta Prof. Dr. Zakar Péter.

Közös múltja föltárásával párhuzamosan egyre közelebb kerül egymáshoz a két intézmény

– fejezte ki örömét köszöntőjébenProf. Dr. Soós Anna, majd hozzátette,e kapcsolatot kifejezi, hogy a 2022. május 10-i szegedi ünnepség május 12-én Kolozsvárott folytatódik, ahol ugyancsak emléktáblát avatnak az Academia Claudiopolitana tiszteletére.

Forrás: u-szeged.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.