Elcsalt egymilliárdot, majd Ungandába repült

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség letartóztatását indítványozta annak a férfinak, aki közel egymilliárd forintos költségvetési csalást követett el egy bűnszervezetben, majd a nyomozás során Afrikába menekült.

A gyanúsított egy bűnszervezet tagjaként 2017-től bűncselekmény céljából cégeket vásárolt vagy alapított, főként szerb és alacsony egzisztenciájú strómanokkal. A tényleges gazdasági tevékenységet nem végző cégek bankszámlái felett rendelkezéssel a bűnszervezet tagjai bírtak, melyeken keresztül 2-5% közötti jutalékért cserébe fiktív számlázásból származó pénzeket futtattak át.

A fiktív számlákkal a bűnszervezet szolgáltatásait igénybe vevő cégek mentesültek a jellemzően uniós beszerzések belföldi forgalomba hozatala után fizetendő ÁFA megfizetése alól, amelyet így senki nem fizetett meg az állami költségvetés felé.

A msot elfogott gyanúsított a fiktív számlákat biztosító és az azokat befogadó zöldség-gyümölcs kereskedő cégek között közvetített. 2018 decembere és 2019 májusa között 982 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a cégek az állami költségvetésnek.

A nyomozás során, 2019. októberében a gyanúsított Ugandába távozott, a kibocsájtott nemzetközi elfogató parancsok alapján a holland egészségügyi hatóságok kapták el.

A bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárásban az ügyészség a szökés tényére, valamint a szökés, elrejtőzés veszélyére figyelemmel tett indítványt a gyanúsított letartóztatásának egy hónapra történő elrendelésére.

Előző sztori

Ismét zivatar áztathatja el Szegedet és környékét

Következő sztori

Furcsa tokiói vécékről és nagyon fiatal sofőrökről szól az idei angol érettségi