Csongrád-Csanád megye eddig fertőzésmentes területén jelent meg a madárinfluenza

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csongrád-Csanád megye eddig fertőzésmentes területén jelent meg a madárinfluenza, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma magas patogenitású vírus jelenlétét igazolta egy székkutasi hízólúdállománynál – közölte a hivatal szerdán honlapján.

A közlemény szerint a mintegy 3200 hízóludat számláló állományban a megemelkedett elhullás, valamint az idegrendszeri tünetek megjelenése hívta fel az állattartó figyelmét a lehetséges madárinfluenza-fertőzésre. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta a víziszárnyasoknál.

Az állomány felszámolása már a betegség gyanúja alapján megtörtént. Az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 kilométeres sugarú megfigyelési körzetet. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások.
    

Előző sztori

A legdurvább riasztást is kiadhatják Csongrád-Csanád megyére

Következő sztori

Orbán: megvédjük a rezsit és elvesszük az extraprofitot