Politika

Azonnali kompenzációt akar az LMP

Azonnali kompenzációt akar az LMP

2022. május 15., vasárnap
Azonnali kompenzációt akar az LMP

Azonnali kompenzációt, valamint középtávú béremelési programot sürgetett a közalkalmazottaknak az infláció miatt az LMP társelnöke vasárnapi budapesti, az ellenzéki párt Facebook-oldalán is közvetített sajtótájékoztatóján.

Kanász-Nagy Máté emlékeztetett arra, hogy a Központi Statisztikai Hivatal a héten tette közzé az áprilisra vonatkozó inflációs adatokat. Az átlagos infláció a 9 százalékot közelíti - hangsúlyozta. Úgy fogalmazott, hogy

"az elmúlt 20 év rekordinflációs időszakában élünk".

Ez a helyzet kiemelten sújtja például a közalkalmazottakat, akiknek átlagjövedelme alacsonyabb, mint a magánszektorban dolgozóknak. Ennek oka, hogy a közalkalmazottak fogyasztói kosarában nagyobb arányban szerepelnek például az élelmiszerek - mondta.

A társelnök felsorolása szerint sok étel drágult. Példaként említette, hogy tavaly áprilishoz képest a margarin ára 38, a kenyéré és a baromfihúsé csaknem 30 százalékkal nőtt.

Az infláció hatása kettős: sújtja az alacsonyabb jövedelműeket, így a közalkalmazottakat, ugyanakkor az általános forgalmi adóból (áfa) több bevétele származik az államnak, így a kormánynak van mozgástere, hogy ellensúlyozza a drágulást

- mutatott rá Kanász-Nagy Máté.

Azt hangoztatta, hogy a közalkalmazottak fizetését azonnal legalább az infláció mértékével, csaknem 10 százalékkal kell kompenzálni, de középtávú béremelési programot is indítani kell a számukra, hogy csökkenjen a szakadék a magánszektorban dolgozók jövedelméhez képest.

Az LMP társelnöke úgy vélekedett, hogy a kormány által az elmúlt időszakban bevezetett intézkedések teljesen elégtelenek. (MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.