Azonnali kompenzációt akar az LMP

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Azonnali kompenzációt, valamint középtávú béremelési programot sürgetett a közalkalmazottaknak az infláció miatt az LMP társelnöke vasárnapi budapesti, az ellenzéki párt Facebook-oldalán is közvetített sajtótájékoztatóján.

Kanász-Nagy Máté emlékeztetett arra, hogy a Központi Statisztikai Hivatal a héten tette közzé az áprilisra vonatkozó inflációs adatokat. Az átlagos infláció a 9 százalékot közelíti – hangsúlyozta. Úgy fogalmazott, hogy

“az elmúlt 20 év rekordinflációs időszakában élünk”.

Ez a helyzet kiemelten sújtja például a közalkalmazottakat, akiknek átlagjövedelme alacsonyabb, mint a magánszektorban dolgozóknak. Ennek oka, hogy a közalkalmazottak fogyasztói kosarában nagyobb arányban szerepelnek például az élelmiszerek – mondta.

A társelnök felsorolása szerint sok étel drágult. Példaként említette, hogy tavaly áprilishoz képest a margarin ára 38, a kenyéré és a baromfihúsé csaknem 30 százalékkal nőtt.

Az infláció hatása kettős: sújtja az alacsonyabb jövedelműeket, így a közalkalmazottakat, ugyanakkor az általános forgalmi adóból (áfa) több bevétele származik az államnak, így a kormánynak van mozgástere, hogy ellensúlyozza a drágulást

– mutatott rá Kanász-Nagy Máté.

Azt hangoztatta, hogy a közalkalmazottak fizetését azonnal legalább az infláció mértékével, csaknem 10 százalékkal kell kompenzálni, de középtávú béremelési programot is indítani kell a számukra, hogy csökkenjen a szakadék a magánszektorban dolgozók jövedelméhez képest.

Az LMP társelnöke úgy vélekedett, hogy a kormány által az elmúlt időszakban bevezetett intézkedések teljesen elégtelenek. (MTI)

Előző sztori

Ez hiányzott: mindenkit hadba szólított Kim Dzsongun

Következő sztori

Nyári szabira megy a koronavírus, és talán vissza sem jön!