Gazdaság

Az elég nem elég: minimálbér-emelést sürget a MOSZ

Az elég nem elég: minimálbér-emelést sürget a MOSZ

2022. május 16., hétfő
Az elég nem elég: minimálbér-emelést sürget a MOSZ

13-15 százalékos béremelést sürget az infláció miatt a Munkástanácsok Országos Szövetsége. Máskülönben szerintük a bérek el fognak értéktelenedni.

Az infláció ellentételezésére és a tisztes megélhetéshez tovább kell emelni a minimálbért és a garantált bérminimumot - ítéli meg a szakszervezet. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy a kormánynak más téren is elengedhetetlenül be kellene avatkoznia.

Ezért a szakszervezetekkel vitát kezdeményeznek a munkaadókkal és az újonnan felálló kormánnyal.

A Munkástanácsok elemzése szerint a cél az, hogy a lakosság jövedelmi helyzete ne romoljon tovább, a legkisebb jövedelemből élők megélhetése pedig ne kerüljön veszélybe. Erre pedig minden lehetőség adott is volna, hiszen eddig sem a gyorsuló béremelkedést okozta az inflációt, és a továbbiakban sem fog ehhez hozzájárulni.

A tisztes megélhetéshez ma a Munkástanácsok számításai szerint egy vidéki, egyszemélyes háztartást fenntartó munkavállalónak legalább bruttó 306 ezer forintos alapbért kellene keresnie, vagyis legalább nettó 203,5 ezer forintot. A Szakszervezet elnöke, Palkovics Imre szerint azonban érdemeslenne megvizsgálni, hogy mi áll a kiugróan gyors hazai élelmiszerár-emelkedés mögött, mivel a 9,5 százalékos infláción túl 15,6 százalékkal drágultak az élelmiszerek.

(Magyar Nemzet)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.