Az elég nem elég: minimálbér-emelést sürget a MOSZ

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

13-15 százalékos béremelést sürget az infláció miatt a Munkástanácsok Országos Szövetsége. Máskülönben szerintük a bérek el fognak értéktelenedni.

Az infláció ellentételezésére és a tisztes megélhetéshez tovább kell emelni a minimálbért és a garantált bérminimumot – ítéli meg a szakszervezet. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy a kormánynak más téren is elengedhetetlenül be kellene avatkoznia.

Ezért a szakszervezetekkel vitát kezdeményeznek a munkaadókkal és az újonnan felálló kormánnyal.

A Munkástanácsok elemzése szerint a cél az, hogy a lakosság jövedelmi helyzete ne romoljon tovább, a legkisebb jövedelemből élők megélhetése pedig ne kerüljön veszélybe. Erre pedig minden lehetőség adott is volna, hiszen eddig sem a gyorsuló béremelkedést okozta az inflációt, és a továbbiakban sem fog ehhez hozzájárulni.

A tisztes megélhetéshez ma a Munkástanácsok számításai szerint egy vidéki, egyszemélyes háztartást fenntartó munkavállalónak legalább bruttó 306 ezer forintos alapbért kellene keresnie, vagyis legalább nettó 203,5 ezer forintot. A Szakszervezet elnöke, Palkovics Imre szerint azonban érdemes lenne megvizsgálni, hogy mi áll a kiugróan gyors hazai élelmiszerár-emelkedés mögött, mivel a 9,5 százalékos infláción túl 15,6 százalékkal drágultak az élelmiszerek.

(Magyar Nemzet)

Előző sztori

A magyar számítógépépítés úttörőjére emlékeznek a szegedi Agorában

Következő sztori

Újabb meglepetések: a Párbeszéd kivonul a miniszterelnöki eskütételéről