A magyar számítógépépítés úttörőjére emlékeznek a szegedi Agorában

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar személyi számítógépek úttörőjének tartott szakember első számítógépét 1975-ben kezdte el építeni.

Simonyi Endrére emlékeznek május 28-án a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában; előadásokon, tárlatvezetésen mutatják be munkásságát, az Informatika Történeti Kiállítás pedig a szakemberhez köthető tárgyakkal is bővül – tájékoztatta a szervező Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) hétfőn az MTI-t.

Simonyi Endre módot talált arra is, hogy Magyarországról felvegye a kapcsolatot a kaliforniai Homebrew Computer Club (HCC) nevű számítógépépítő közösséggel, amelyhez Bill Gates, a Microsoft alapítója, de Steve Jobs és Steve Wozniak, az Apple társalapítói is több szálon kötődtek. 1980-ban el is jutott hozzájuk, a magyar HCC számítógépépítő klub megalapításával pedig komolyan hozzájárult a számítástechnika hazai elterjesztéséhez.

A pályáját vegyészmérnökként és folyamatszabályozási szakmérnökként kezdő Simonyi Endre első számítógépét 1975-ben kezdte el építeni, abban az évben, amikor Steve Wozniak belekezdett az Apple I számítógép konstruálásába. Az édesapjával, Simonyi Mártonnal és Székely Lajossal együtt épített készlet egy Motorola mikroprocesszor köré épült, 4 kilobájt memóriával rendelkezett, a Simonyi Endre által fejlesztett BASIC-nyelvjárást pedig 8 perc alatt töltötte be magnetofonkazettáról.

(MTI)
Borítókép: ajovomultja.hu

Előző sztori

Ez a meglepetések napja: Toroczkaiék is nemmel fognak szavazni Orbán Viktorra

Következő sztori

Az elég nem elég: minimálbér-emelést sürget a MOSZ