A magyar álláspontról tájékoztatta az uniós nagyköveteket Varga Judit

A legfontosabb uniós kérdésekben elfoglalt magyar álláspontról tájékoztatta az Európai Unió tagállamainak budapesti misszióvezetőit Varga Judit igazságügyi miniszter és Bóka János államtitkár.

Varga Judit csütörtökön a Facebook-oldalán azt írta:

a nagyköveteknek elmondta, hogy a minisztérium egyik legfontosabb feladata a 2024 második felében esedékes soros magyar uniós elnökség megszervezése lesz, melynek előkészítése már meg is kezdődött.

Szóba kerültek a hétfői tanácsülés – az EU-tagállamok uniós ügyekkel foglalkozó miniszterei tanácskozásának – témái is, így az Európai Unió jövője és a 7-es cikk szerinti eljárás. 

Az EU jövőjével kapcsolatban Varga Judit aggasztónak nevezte, hogy az “Európai Parlament állampolgári ajánlásoknak álcázva próbálja saját ideológiai céljait beteljesíteni”. A magyar emberek ezzel szemben “nemet mondtak a nyomásgyakorlásra és a lopakodó hatáskörbővítésre”. Ezért Magyarország kezdeményezni fogja a szerződések módosítását – közölte.

A 7-es cikk szerinti eljárást illetően azt írta: álláspontjuk változatlan: “a konstruktív vitára mindig nyitottak vagyunk, ám a jelenlegi kihívásokkal teli időszakban volna fontosabb feladata is a közösségünknek”. Azt mondta, hisznek az európai párbeszédben, hozzátéve, ezért a Magyarországon dolgozó diplomatákkal továbbra is kapcsolatban maradnak, állnak rendelkezésükre.

“Magyarország addig is tovább küzd egy erős nemzeteken alapuló erős Európáért!”

– hangsúlyozta bejegyzésében Varga Judit.

Előző sztori

Leváltották Nemesi Pált

Következő sztori

Megvan a Szeged-Csanád GA új vezetőedzője