Szeged közelében is tesztelik a riasztó-rendszert

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság országszerte teszteli a MoLaRi riasztóberendezést ma délelőtt 11 órakor. A próbát eredetileg március 7-én tartottak volna, ám akkor az ukrán háború miatt elmaradt.

A Belügyminisztérium egy ideje országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású, redundánsan működő adatátviteli hálózatra épülő meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztórendszert üzemeltet. Ennek a próbáját tartják most. Országosan 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek ki.

A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a próba a következőképpen fog történni:

  • Elhangzik a „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják.” szöveges rész.
  • Ezt követően azonnal leadják a szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.
  • Ezután a „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják.” szöveg következik.
  • Ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.
  • Végül egy szöveges rész következik: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Előző sztori

Ma van a Magyar Költészet Napja

Következő sztori

Váratlan pofon: kikapott Gyöngyösön a Pick Szeged