Egyetem

Sikeresen szerepelt a Szegedi Tudományegyetem Csehországban

Sikeresen szerepelt a Szegedi Tudományegyetem Csehországban

2022. április 11., hétfő
Sikeresen szerepelt a Szegedi Tudományegyetem Csehországban

Nagy sikert aratott a Szegedi Tudományegyetem „A Fizika hangja” elnevezésű projektje a 2022. március 24. - 27. között Prágában megrendezett nemzetközi Science on Stage tudományos fesztiválon.

Farkas Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Általános és Környezetfizikai Tanszékének tanszékvezető főiskolai tanára és a Tanszék demonstrátora, Kardos Gergely matematika-fizika szakos tanárjelölt „A Fizika hangja” elnevezésű projektje a konferencia mindhárom bemutatkozási formájában, Kiállítás (Fair), Műhely (Workshop) és Színpadi bemutató (Highlight) is lehetőséget kapott, és sikert is aratott.

A prágai eseményen 34 országból több mint 300 tanár vett részt. Hét kategóriában lehetett nevezni, a Szegedi Tudományegyetemet képviselő Kardos Gergely tanárjelölt és Dr. Farkas Zsuzsanna főiskolai tanár a STEM with Arts kategóriában indult, a The Sound of Physics című projekttel. 

A projekt a hangok fizikával való kapcsolatára koncentrált. Célja, hogy rávilágítson arra, hogy a hangok mennyire szerves részei a mindennapoknak, hogyan értelmezhetők alapvető hangtani fizikai jelenségek, milyen fiziológiai folyamatok befolyásolják a hallást, vagy éppen hogyan működnek egyes hangszerek. A téma kiválóan alkalmas arra is, hogy különböző tantárgyakat összekapcsoljon, így a fizikaóra keretein kívül is lehetőséget biztosítson a hangtani ismeretek bővítésére.

A Science on Stage fesztiválok alapelve és mottója: “Tanároktól, tanároknak“, ahol a szervezők olyan tanárok részvételére számítanak, akik a természettudományok (fizika, kémia, biológia, számítástechnika, matematika) művelői. A konferencia lehetőséget teremt szakmai tapasztalatcserére, a tanításban alkalmazható innovációs ötletek megosztására és olyan demonstrációs kísérletekre koncentrál, amelyek népszerűek a diákok körében és szerény költségvetésből megvalósíthatók. A nemzetköziScience on Stagefesztiválokat kétévente rendezik meg különböző európai városokban, a nemzeti fesztiválokra pedig – amelyek egyben a válogatóversenyt is jelentik – a köztes években kerül sor. A legutóbbi magyar rendezvénynek a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra adott otthont.

Forrás: SZTE sajtó

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.