Rendkívül ritka madarat észleltek Szeged közelében

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarországon ritkaságnak számító borzas gödényt figyeltek meg a madarászok az Alföldön, egymást követő napokon feltehetően ugyanaz a madár tűnt fel Tiszaalpár, Tömörkény és Szeged közelében – közölte a Magyar Madártani Egyesület Csongrád-Csanád megyei csoportja kedden közösségi oldalán.

A Bács-Kiskun megyei Tiszaalpáron található Nagy-tón fotózta le az MME helyi csoportja a mára igen ritkának számító borzas gödényt.

Mint azt bejegyzésükben is írják, ez a madárfaj valaha még hazánkban is költött. Utoljára pedig 7 éve, 2015-ben a Fehér-tavon láttak ilyen példányt.

A borzas gödény vízközelében élő madár, a vízi élőhelyek csökkenésével ritkultak meg hazánkban. Mostanra főleg már csak Délkelet-Európában és Ázsiában, csoportokban fészkel.

Ennek a rendkívüli madárnak a szárnyfesztávja akár a 3 métert is meghaladhatja. Fészkét nádból és más növényi anyagokból építi. Két-három tojását egy hónap alatt költi ki. Szinte kizárólag halakra vadászik, gyakran összefogva, a zsákmányt körbezárva, összeterelve. Tágulékony torokzacskójába nagyobb mennyiségű zsákmányt is össze tud gyűjteni.

Testhossza 160-180 centi, tömege 10-12 kilogramm. Alapszíne fehér, szárnyának végén fekete csíkkal. Nevét fejének és nyakának hátsó, borzas tollazatáról kapta.

(via MTI)

Előző sztori

Mihálffy Béla: Valóra váltom a kampányígéreteimet

Következő sztori

Egyetemi nap a Móra Ferenc Múzeumban