Szórakozás

Rendkívül ritka madarat észleltek Szeged közelében

Rendkívül ritka madarat észleltek Szeged közelében

2022. április 12., kedd
Rendkívül ritka madarat észleltek Szeged közelében

Magyarországon ritkaságnak számító borzas gödényt figyeltek meg a madarászok az Alföldön, egymást követő napokon feltehetően ugyanaz a madár tűnt fel Tiszaalpár, Tömörkény és Szeged közelében - közölte a Magyar Madártani Egyesület Csongrád-Csanád megyei csoportja kedden közösségi oldalán.

A Bács-Kiskun megyei Tiszaalpáron található Nagy-tón fotózta le az MME helyi csoportja a mára igen ritkának számító borzas gödényt.

Mint azt bejegyzésükben is írják, ez a madárfaj valaha még hazánkban is költött. Utoljára pedig 7 éve, 2015-ben a Fehér-tavon láttak ilyen példányt.

A borzas gödény vízközelében élő madár, a vízi élőhelyek csökkenésével ritkultak meg hazánkban. Mostanra főleg már csak Délkelet-Európában és Ázsiában, csoportokban fészkel.

Ennek a rendkívüli madárnak a szárnyfesztávja akár a 3 métert is meghaladhatja. Fészkét nádból és más növényi anyagokból építi. Két-három tojását egy hónap alatt költi ki. Szinte kizárólag halakra vadászik, gyakran összefogva, a zsákmányt körbezárva, összeterelve. Tágulékony torokzacskójába nagyobb mennyiségű zsákmányt is össze tud gyűjteni.

Testhossza 160-180 centi, tömege 10-12 kilogramm. Alapszíne fehér, szárnyának végén fekete csíkkal. Nevét fejének és nyakának hátsó, borzas tollazatáról kapta.

(via MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.