Közélet

Nem zárják be az óvodákat Szegeden, de így is sok furcsaság lesz a közgyűlésen

Nem zárják be az óvodákat Szegeden, de így is sok furcsaság lesz a közgyűlésen

2022. április 29., péntek
Nem zárják be az óvodákat Szegeden, de így is sok furcsaság lesz a közgyűlésen

Hivatalossá vált, hogy a soron következő közgyűlésre május 6-án reggel 9 órától kerül sor a városházán. Ezzel együtt pedig az ülés napirendi pontjai is nyilvánosságra kerültek.Ezekből pedig kiderül: valóban elhatárolódott a városvezetés az óvodák bezárásától. Ugyanakkor az SZMSZ-módosítás szándéka is igaznak bizonyult, de egyéb érdekességek is napirendre kerülnek.

A választások miatt február óta nem ült össze a szegedi közgyűlés, így ebből a szempontból talán nem meglepő, hogy 16 napirendi pontról vitáznak a képviselők. Ezek között pedig négy szignifikáns határozat szerepel:

  • a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítása,
  • az önkormányzati lakások és a lakbérek új rendelete,
  • a személytaxi-szolgáltatás legmagasabb hatósági díjáról szóló rendelet eltörlése,
  • és a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezetői igazgatói pályázatának kiírása.

Az SZMSZ legérdekesebb módosításai

Kovács Tamás gazdasági alpolgármester előterjesztése szerint részben a megyei Kormányhivatal megállapításai okán, részben az új lakásrendelet és az Önkormányzat kitüntetéseinek alapításáról és adományozásáról szóló rendelet módosítása miatt vált indokolttá az SZMSZ módosítása. Az új rendelet értelmében az ülésrend menete, a rendkívüli ülések szabályossága, továbbá a Bizottságok feladatköre is módosításokat, kiegészítéseket kapott.

Például az elnök ,,rendre utasíthatja azt a felszólalót, aki a tanácskozáshoz nem illő, másokat sértő kifejezést használ", illetve a közgyűléshez méltatlan a viselkedése. Ha a rendreutasítás nem vezet eredményre, a képviselő ,,ugyanazon napirendi pont tárgyalása alatt nem szólalhat fel."

Új lakásrendeletet hoznak

A korábbi közgyűléseken a helyi ellenzék többször is hangoztatta egy új, az önkormányzati lakásokra vonatkozó rendelet szükségességét. Másfelől, az IKV Zrt. számos polgári jogi pert vesztett több bérlőjével szemben, főként azért, mert a szociális bérlakások bérlőitől óvadékot szedtek benne, jogtalanul.

Az új, 67 oldalon keresztül taglalt rendelet célja, hogy Kormányhivatal segítségnyújtásával együttműködve egy ,,átláthatóbb, a jogszabályoknak megfelelő, a kor körülményeihez jobban alkalmazkodó" rendelet lépjen életbe.

A gazdasági alpolgármester az előterjesztésben úgy fogalmaz: a rendelet megalkotásakor más nagyvárosok - Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs - rendeleteit is áttekintették.

A rendelet szövege szerint a költségelvű és a piaci bérbeadás esetén az óvadékra vonatkozó rendelkezések összhangban állnak a Lakástörvénnyel.

További érdekesség, hogy a határozat részletesebben kiterjed a krízishelyzetben lévőkre és a nyugdíjasokra vonatkozóan is. Hogy mindez persze a gyakorlatban hogy fog kinézni, az még kérdéses.

Drágulhat a taxizás

Ahogy a főváros tervezete szerint, úgy Szegeden is megdrágulhat a taxik fuvardíja. A legmagasabb hatósági díjra vonatkozó rendeletet ugyanis hatályon kívül akarja helyezni az Önkormányzat. Az indoklás szerint 2013 óta nem történt változás a tarifákban, azonban ez a nemzetgazdasági helyzet változása, továbbá az infláció és az üzemanyagárak megemelkedése miatt változást igényel.

A hatósági díjeltörlésével a határozat szerint az Önkormányzat célja az, hogy ,,a szabad verseny biztosítása érdekében" a piaci árak kialakításának mentén működhessenek tovább a szegedi taxivállalatok.

Ez röviden azt jelenti, hogy durván megdrágulhat a taxizás Szegeden.

Az SZKT igazgatói pozíciója is megüresedett

Lemondott Majó-Petri Zoltán július 14-ével a Szegedi Közlekedési Társaság éléről, így új pályázatot kell kiírnia az önkormányzatnak a pozíció betöltéséhez. A tervek szerint a pályázatokat június 15-ig lehetne benyújtani a kiírás napjától, a pályázatokat pedig a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottságnak kell véleményeznie.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.