Madárinfluenza pusztít Zákányszéken

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma egy zákányszéki lúdállományban, az érintett telepet felszámolják – közölte a hatóság.

Mint írják, a Csongrád-Csanád megyében található Zákányszéken a 22 ezer húshasznú ludat tartó gazdaságban nagyarányú elhullás és az idegrendszeri tünetek miatt következtettek a betegség lehetséges megjelenésére.

Csongrád-Csanád megyében a hatóság kockázatelemzés alapján a kötelezően előírt 10 kilométer sugarú megfigyelési körzet bővítése mellett döntött.

Az érintett területen további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek az állatmozgatási korlátozások. A vírus megjelenéséről az országos főállatorvos soron kívül tájékoztatta a partnerországokat – közölte a Nébih.

A hatóság közleményében arra felhívja a figyelmet, hogy a járványügyi előírások betartása kiemelt jelentőségű a madárinfluenza elleni védekezésben.

Az ország magaskockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása, valamint a szállítás előtti tamponvizsgálatok elvégzése.

Békés megye is érintett
A Nébih közleménye szerint a Békés megyei Mezőkovácsházán és Tótkomlóson egy-egy hízólúdállományban, valamint egy nagybánhegyesi tenyésztyúktelepen a megemelkedett elhullás miatt merült fel a madárinfluenza gyanúja. A fertőzés mintegy 43 ezer baromfit érint. A szóban forgó gazdaságok körül a járványügyi szakemberek kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet.

Kiemelt kép illusztráció. Forrás: MTI

Előző sztori

Lázár János munkamegbeszélésre hívja Márki-Zay Pétert

Következő sztori

Nyet-nyet Szovjet