Politika

Kormányinfó: további nyugdíjemelésről döntött a kormány

Kormányinfó: további nyugdíjemelésről döntött a kormány

2022. április 28., csütörtök
Kormányinfó: további nyugdíjemelésről döntött a kormány

További nyugdíjemelésről, az EU Magyarországgal szemben elindított jogállamisági eljárásáról, az árstopok hatásairól, a gázellátás helyzetéről és az ukrán katonák ellátásáról is volt szó a csütörtöki kormányinfón.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette a tegnapi kormányülésen hozott döntéseket. A tárcavezető kiemelte, hogy az ülésen az árstopok mellett a nyugdíjemelésről is volt szó. Gulyás Gergely közölte, hogy az árbefagyasztó intézkedések több mint öt százalékkal csökkentik az inflációt. A nyugdíjemelés kérdésében pedig kiderült, korábban 5 százalékban határozták meg az emelés mértékét, de 8,9 százalékos infláció lehet. Ezáltal a kormány további 3,9 százalékos nyugdíjemelés mellett döntött július elejétől.

A megelőző hat hónapra vonatkozó emelt juttatást egy összegben fogják majd megkapni a nyugdíjasok

-részletezte a tárcavezető.

Az Európai Bizottság Magyarországgal szemben elindított jogállamisági eljárással kapcsolatos tegnapi leveléről a miniszter azt mondta,

tartalmilag üdvözlendő a levél, de semmi akadálya nincs, hogy a helyreállítási alapról szóló megállapodást aláírják

-mondta a miniszter

Gulyás Gergely elmondta, hogy vannak olyan területek, ahol Magyarország nem tud engedni és a levélben olyan megállapítások vannak, amelyekről már hónapok óta egyeztetnek.

Az ukrán katonák ellátásáról szóló újságírói kérdésre a miniszter azt válaszolta, hogy

létszámkorlát nélkül a magyar egészségügy képes arra, hogy sebesült ukrán katonákat is ellássáon.

Erről korábban már a Honvédelmi Minisztérium is adott tájékoztatást.

Továbbá Gulyás Gergelytől azt is kérdezték, hogy a kisebb benzinkutasoknak a 20 forint helyett tudna-e a kormány 40 forint kompenzációt adni, mivel őket negatívan érinti a benzinárstop. Az intézkedésről Gulyás Gergely elmondta, hogy döntöttek, fenntartják, jónak tartják, nem értik az ezzel kapcsolatos kritikákat, a kis benzinkutaknak 20 forintos kompenzációt adnak literenként, csökkentették a jövedéki adót. A benzinárstopnak lényegesen több pozitív, mint negatív hatása van.

A magyar kormány megtette, amit meg lehetett tenni a kis kutak érdekében

-fogalmazott Gulyás Gergely

A miniszter az Országgyűlés alakuló ülésének előkészítését értékelve azt mondta, hogy ellenzéki politikusoknak el kell dönteniük, hogy részt akarnak-e venni a munkában. A kormánypártok természetesnek tartják azt, hogy ha valaki munkára jelentkezik, akkor dolgozni fog, ez a baloldalnál azonban nem így van.

Ha fizetést kap valaki, akkor azért érdemes lenne dolgozni

- jelentette ki Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy nincs veszélyben a magyar gázellátás, folyamatos érkezik a földgáz és a kőolaj, azt remélik, hogy ez nem is változik. Az uniós szankciókat betartva fizetnek a Gazpromnak

Gulyás Gergely azt is elmondta, a kormánynak van mindig mindenre terve, ha megvonják az EU-s támogatási pénzeket, arra is.Kiemelte, nem számolnak ezzel, mert uniós tagok vagyunk, szövetségeseink vannak az EU-ban és a Bizottságra sem lenne helyes úgy tekinteni, mint amelyik a saját maga által hozott jogszabályokat durván megsérti.

A tárcavezető elmondta, milyen területeken vár változtatást az Európai Bizottság a kormánytól:
az egyszereplős közbeszerzések arányát radikálisan csökkenteni kell, Magyarország vállalta, hogy 15 százalék alá az egyszereplős közbeszerzések arányát radikálisan csökkenteni kell, Magyarország vállalta, hogy 15 százalék alá csökkentik ezt. Ezen felül az igazságszolgáltatásnál a bírák kirendelésével kapcsolatban vannak felvetések, ez nem jelentős a magyar rendszerben, a Kúrián volt gyakorlat, de ha szükséges akkor törvénymódosítással is tudják garantálni, és a Kúriánál sem akarták hosszan fenntartani, de időnként praktikusabb volt a kirendelés.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva arról adott tájékoztatást, hogy nem számítanak arra, hogy a május 31-ével megszűnő veszélyhelyzettel lejáró egészségügyi felmondási tilalom után tömeges felmondás kezdődne a szektorban.

A kormány nem gondolná, hogy a Gazprom felmondaná a gázszerződést. Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy

az orosz földgáz és kőolaj nem váltható ki egyik pillanatról a másikra, nincs alternatívájuk.

Egy újságírói felvetésre, miszerint sokan vannak olyanok, akik éket vernének Magyarország és Lengyelország közé Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy valóban vannak olyanok, akiknek ez célja lehet. Szerint az Európai Parlamentben sokan lehetnek ilyenek.

Minden piactorzító intézkedésnek vannak vesztesei, leginkább a külföldi tulajdonú multik szenvedik el az árstopot, a kiskereskedők kisebb részben

-válaszolt Gulyás Gergely arra a kérdésre, miszerint az élelmiszeripari kiskereskedők kapnak-e kompenzációt.

Az orosz kőolajtól és a földgáztól való függetlenedésről szóló kérdésre Gulyás Gergely elmondta, hogy az orosz kőolajtól előbb lehetne függetlenedni, mint a földgáztól, de nehéz és sokba kerül. A magyar kormány tette a legtöbbet az energiafüggetlenségért, hat szomszédos országgal össze vagyunk kötve, de ezekben is orosz földgáz van.

A miniszer ismét elmondta, hogy mindenki el akarja kerülni a közvetlen háborút, harmadik világháborút senki nem akar. Magyarországnak a világos álláspontja az, hogy nem szállít fegyvereket Ukrajnának.

Minden egyéb részlet az alábbi videóban látható:

Borítókép: Bruzák Noémi/MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.