Gazdaság

Kihajtásra került a mezőhegyesi ménes-Fotók, videó

Kihajtásra került a mezőhegyesi ménes-Fotók, videó

2022. április 24., vasárnap
Kihajtásra került a mezőhegyesi ménes-Fotók, videó

Lázár János, a Csongrád-Csanád megyei 4-es választókerület országgyűlési képviselője a közösségi oldalára posztolt a hagyományos kihajtásról.

A néphagyomány április hónapját Szent György havának nevezi, a hónap 24. napját pedig sárkányölő Szent György ünnepének tartja, mely Európa nagy részén ősi pásztorünnep, az állatok legelőre történő első kihajtásának a napja.

Lázár János fotókat és videót is posztolt közösségi oldalára a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság ménesének legelőre történő kihajtásáról.

A kihajtási ünnepet − az időjárástól és a legelők állapotától függően – minden év április 24-e, György nap táján tartják, melynek során a jószágokat kihajtják a téli szálláshelyekről, és a régi időkből származó feljegyzések szerint ekkor történt a pásztorok, béresek megfogadása, vagy a juhbemérés is. Egy esztendőben két alkalommal, ezen tavaszi kihajtáskor, valamint ősszel, a behajtáskor életre kel a híres hortobágyi Kilenclyukú híd, azt megtöltik a pásztorok, a jószágok és a fogatok.

Borítókép: Lázár János Facebook-oldala

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.