Egészség

Fagyasztásos módszerrel kezelik a rosszindulatú daganatokat az SZTE-n

Fagyasztásos módszerrel kezelik a rosszindulatú daganatokat az SZTE-n

2022. április 13., szerda
Fagyasztásos módszerrel kezelik a rosszindulatú daganatokat az SZTE-n

Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban is a krioablációs módszer (fagyasztásos eljárás) segíti az egyre szélesebb körű, személyre szabott orvoslást – a beavatkozással csak a daganatos sejtek pusztulnak el, a szervezet számára fontos fehérjék és egyéb molekulák viszont az immunrendszer számára továbbra is felismerhetők maradnak.

A krioabláció rosszindulatú daganatok kezelésére alkalmazható módszer, melyet Magyarországon a csigolyát érintő daganat kezelésében Szegeden alkalmaztak először. A beavatkozás elvégzéséről az alapján döntenek, hogy a daganat hol helyezkedik el.

Dr. Rideg Zoltán, az SZTE SZAKK Idegsebészeti Klinika idegsebésze azt mondta: ,,a korábban alkalmazott rádiófrekvenciás technikán alapuló daganat elpusztításhoz képest a fagyasztással a fájdalomcsillapító hatása is sokkal nagyobb. A műtét igen fájdalmas, és csak altatásban tudjuk elvégezni."

A márciusban kezelt három beteg a kezelést követően nagymértékű fájdalomcsillapodásról számolt be.

Mint azt Dr. Rideg Zoltán ismertette, a krioablációs beavatkozást a csigolyatestet érintő daganatok kezelésében a világ legtöbb országában már jónéhány éve alkalmazzák, ám Magyarországon először itt Szegeden kezeltek vele betegeket. A hűtéssel való fájdalomcsillapítás apróbb baleseteknél is a mindennapok alapvető megoldását jelenti, csakúgy, mint a sportolás során szerzett sérüléseknél. Egy bizonyos idő után azonban ennek szövetroncsoló hatása van.

Az eljárás menete

Az idegsebész részletesen ismertette az eljárás menetét. Eszerint a módszer segítségével a hideget fókuszáltan az elpusztítani kívánt szövetbe juttatják, egy speciálisan erre a célra kialakított kezelőtűt a műtét során egy RTG képerősítő kontroll alatt vezetnek a csigolyatestbe, majd azt nagy nyomású argon gáz segítségével, - 40 Celsius fokra hűtik.

A kezelés során több, fagyasztásból és olvasztásból álló ciklus követi egymást. A hűtés-olvasztás hatására a különböző folyamatoknak köszönhetően károsodik a daganatszövet. A hűtés miatt jégkristályok keletkeznek a daganatos sejtekben, továbbá a fagyasztás akadályozza azok sejthártyán keresztüli folyadékmozgását is.

Fotó: Sahin-Tóth István (SZTE NKI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.