Egy színész hálójában

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Zelenszkij ukrán elnök egy hatalmas pókként ül hálójában arra várva, hogy abba minél több fegyver és pénz beleragadjon. Javelin páncéltörő, darabja 187.000 dollár, Stinger légelhárító rakéta, darabja 119.000 dollár, Panzerfaust 3, darabja 7000 euró. A háború kitörése óta Ukrajna 2,5 milliárd dollár értékben kapott fegyvert csak az Egyesült államoktól. Persze Scholz német kancellár kincstárnoka is napi szinten mélyen a zsebébe nyúl és már Leopard 1-es harckocsikat is belengetett az ukrán színésznek.

A táncos komikusból lett kormányfő hála helyett mindenkibe belerúg. A német kormányt folyamatosan azzal zsarolja, hogy felemlegeti a náci múltjukat és a holokausztot. Igazán elegáns húzás a támogatásért cserébe. Persze ezt még meg is lehet toppolni azzal, hogy a német köztársasági elnököt, Frank-Walter Steinmeiert, nemkívánatos személynek minősítette a kijevi adminisztráció. Zelenszij szerint Steinmeier a múltban túl jó kapcsolatokat ápolt Vlagyimir Putyinnal.

Ezen a húzáson még a Zöldpárt is kiakadt. Jürgen Trittin képviselőjük szerint nagyon rossz húzás volt Kijevtől megtiltani az éppen újraválasztott államfőnek, hogy látogatást tegyen Zelenszkijnél, hiszen ez most pont az orosz elnök malmára hajtja a vizet és megtörheti az Ukrajna mellett kiálló nyugati koalíciót. Steinmeier a balti-államok és Lengyelország államfőivel tervezett látogatást az ukrán fővárosban, hogy további támogatásról és az újjáépítésben nyújtandó segítségről tárgyaljon. Az összes német párt összezárt az ügyben és kritikát fogalmaztak meg Kijevvel szemben.

Zelenszkíj most Scholz kancellárt próbálja Kijevbe rángatni, de per pillanat nem olyan Berlin politikai klímája, hogy ez megtörténjen. A német liberálisok (FDP) politikusa, Wolgang Kubicki, aki egyben Steinmeier alelnöke is, azt nyilatkozta, hogy a kormányfő biztos nem utazik Kijevbe egy ilyen sértő aktus után.

Igazából nem is vártunk mást a színésztől. Láthattuk, hogy miként zsarolta hazánkat és Orbán Viktort. Követelte, hogy ne vegyünk orosz gázt és kőolajat, még akkor se, ha ez tönkretenné hazánk gazdaságát és milliók vesztenék el munkájukat. Fegyvereket és lőszereket akart és még a választásokat is megpróbálta manipulálni. A háttérben, sunyi mód Márki-Zay Péterrel akart egy dealt kötni és napi szinten kritizálta Orbán Viktort. Persze a háború előtt a nyelvi törvénnyel vegzálta a kisebbségeket és nem vetett gátat az ukrán nacionalisták aljasságainak sem a magyar, sem az orosz népcsoporttal szemben. Láthatóan az sem érdekli, hogy mi látjuk el ukránok százezreit, akik hozzánk menekültek. A színésznek semmi sem szent, láthatóan minél több országot bele akar rángatni a saját konfliktusába és még egy harmadik világháborút is megreszkírozna.

Egy háború kitörésének két oldala van, talán érdemes lenne megvizsgálni Zelenszkij szerepét is a kialakult konfliktusban, még mielőtt megkapná a Nobel békedíjat.

Georg Spöttle

Előző sztori

Április 19-én kezdődik a magyar nyelv hete

Következő sztori

A húsvéti szent napok szertartásrendje a Dómban