Az NNK az allergiás tünetek erősödésére figyelmeztet

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az idei pollenszezon tavaszi csúcsa már tetőzött, de az allergiások továbbra is jelentős terhelésnek vannak kitéve, hiszen egyszerre több mint húsz allergén növény pollenje található meg a levegőben, és legalább a felük országosan tüneteket okoz – írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfői közleményében.

Mint írják, jelenleg a legdominánsabb a platánok pollenje, melynek virágpora közepes-magas mennyiségben van jelen a levegőben. A platánok pollenszórása a korábbi évek tapasztalata alapján intenzív, azonban nagyon rövid, nagyjából egy hétig tart.

Az NNK hozzáteszi, hogy megjelentek a pázsitfűfélék pollenjei is az ország számos pontján. Ezeknek a pollenszórása a felmelegedés hatására gyorsan erősödhet és pollenkoncentrációjuk hamar elérheti a tüneteket okozó szintet.

Allergiás tüneteket okozhat még a közlemény szerint a nyír, a tölgy, a juhar, a fűz, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közül az ostorfa, a dió, a gyertyán és a bükk pollenjei is.

A kőris, a nyár, az éger és a szil virágpora ugyan alacsony koncentrációban, de szintén jelen van a levegőben. Megjelentek továbbá a fenyőfélék és a kevésbé jelentős allergénnek számító eperfafélék pollenje is.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kéri a pollenallergiás betegeket, figyeljenek a megelőzésre és a tünetek enyhítésére. A pázsitfűre érzékeny allergiások készüljenek fel az allergiás tünetek megjelenésére és időben kezdjék meg a szakorvos által javasolt gyógyszeres kezelést. A legfrisseb polleninformációkat itt lehet követni.

Előző sztori

A Momentum csak bizonyos feltételek teljesülése mellett ülne be a parlamentbe

Következő sztori

Hogyan rendezzünk be egy erkélyt a nagyváros központjában