Gazdaság

Az energiahatékonyság népszerűsítése érdekében tartottak üzleti fórumot Szegeden

Az energiahatékonyság népszerűsítése érdekében tartottak üzleti fórumot Szegeden

2022. április 12., kedd
Az energiahatékonyság népszerűsítése érdekében tartottak üzleti fórumot Szegeden

A fórum Csongrád-Csanád megye és a Vajdaság közötti együttműködést erősítette, ahol szerbiai vállalkozók mutatták be tevékenységüket és hívták fel a figyelmet innovációikra.

A beszélgetést Magyarországról az ArchEnerg klaszter és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Szerbiából pedig Vajdasági Kereskedelmi Kamara, illetve az „Energiahatékonysági Klaszter” Egyesület szervezte.

Dr. Tráserné Oláh Zsuzsanna, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára kitért arra, hogy minden vállalati problémára szeretnének megoldást találni és egyéb tanácsadásokat fognak kínálni. Megemlítette, hogy jelenleg is dolgoznak két határontúli projekten az egyetem bevonásával. Az a célunk,

hogy minél nagyobb üzleti közösséget építsünk, és minél több konferenciát szervezzünk az energiahatékonysággal kapcsolatban

-zárta köszöntőjét a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára

Lakatosné Dr. Nemes Sarolta, az ArchEnerg klaszter társelnöke elárulta, hogy évek óta hatékony együttműködés van a vajdasági kereskedelmi kamara és a klaszterek között. Megemlítette, hogy az ArchEnerg klaszter egyre erőteljesebb nemzetközi tevékenységeket folytat, és ez a konferencia is meg fogja erősíteni ezeket a kapcsolatokat. Milan Stojanov, a Vajdasági Kereskedelmi Kamara kabinetvezetője is az egyetemekkel való együttműködést emelte ki, és felhívta a figyelmet az energiahatékonyság fontosságára. Majd hozzátette,

évtizedekre visszanyúló együttműködés van a két kamara között.

Zavargó Zoltán, az újvidéki Energiahatékonysági Klaszter elnöke is elmondta, hogy a fórum célja, hogy bővítsék az energiahatékonysági előrelépéseket és ebből az alkalomból négy vajdasági vállalkozást hoztak ma Szegedre. Lőrincze Péter, a Duna Menti Kereskedelmi Kamarák Szövetségének elnöke köszöntőjében felajánlotta a szerbiai vállalkozásnak az korábban kialakított csatornákat és hálózataikat, mivel ők partnereket, disztribútorokat keresnek az Európai Unióból.

Magyarországi vállalkozók is komoly érdeklődéssel figyelték a fórumot. Például Molnár Anitától, a PaprikaMolnár Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy napelemes rendszer telepítésén gondolkodik, illetve felkeltette a figyelmét egy olyan szerbiai vállalkozás, ami kondenzációs hőszivattyúkkal foglalkozik. Ez a rendszer a zöldségek és a gyümölcsök szárítását végzi.

Dr. Véha Antal a szegedi egyetem mérnöki karának oktatója portálunknak elmondta, hogy többsíkú együttműködés zajlik az ArchEnerg klaszterrel, és komoly érdeklődés van az egyetemen is az energiahatékony megoldásokra.

Végezetül Zavargó Zoltán a két ország közötti együttműködésről szóló kérdésünkre elárulta, hogy Magyarország pár lépéssel előrébb van Szerbiához képest, de már déli szomszédunknak is van tapasztalata az energiahatékony megoldásokban. Kitért arra is, hogy amikor a szerbiai vállalkozók be szeretnének kerülni az Európai Unió körforgásába, akkor az első lépés Magyarországgal felvenni a kapcsolatot.

Közel vagyunk egymáshoz, bizonyos üzleteket nem is lehet több ezer kilométer távolságban megoldani

-zárta gondolatát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.