Aki nem vesz részt a parlament alakuló ülésén, nem lesz képviselő sem

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„A legfőbb népképviseleti szerv megalakulása méltóságteljes, ünnepélyes pillanat. Aki azon nem vesz részt, az nemcsak képviselő nem lesz, de nem is választható meg egy tisztségre” – mondta Kocsis Máté a parlament megalakulását előkészítő tárgyalások után.

A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy a parlamenti eskütétel időpontja fix, aki nem vesz részt azon, az elnök és a házbizottság által meghatározott új időpontban teheti le esküjét, vagyis nem az érintett képviselő dönthet annak időpontjáról. Felhívta a figyelmet arra is,hogy a legfőbb népképviseleti szerv megalakulása méltóságteljes, ünnepélyes pillanat.

Aki azon nem vesz részt, az nemcsak képviselő nem lesz, de nem is választható meg egy tisztségre.

-emelte ki.

Kocsis Máté az első egyeztetést követően elmondta, hogy a kétharmad-egyharmados parlamenti arányokra tettek javaslatot a kormánypártok a parlament megalakulását előkészítő tárgyalásokon az ellenzéknek.

A fideszes politikus beszámolt arról is, hogy

továbbra is hat alelnöke lesz az Országgyűlésnek, közülük egy a törvényalkotásért felelős.

Az alelnöki posztokból kettőt tölthetne be a két ellenzéki lista egy-egy tagja, és ahogy a megelőző ciklusban is, tizenöt bizottságot alakítanának. 

A teljes tájékoztató ITT olvasható.

(MTI)

Előző sztori

Mind a négy kérdésben érvénytelen volt a gyermekvédelmi népszavazás

Következő sztori

Vége az álmoknak: négygólos vereséget szenvedett Kecskeméten a Szeged-Csanád GA