A Momentum csak bizonyos feltételek teljesülése mellett ülne be a parlamentbe

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Fekete-Győr András, a Momentum frakcióvezetője öt pontos követelési listával állt elő.

Az ellenzéki politikus hivatalos levelet küldött Kocsis Máténak, a Fidesz frakcióvezetőjének arról, hogy a Momentum milyen feltételek teljesülése mellett venne részt teljes mértékben a parlamenti munkában.

Korábban már megírtuk, hogy a Momentum politikusai nem vesznek részt az Országgyűlés alakuló ülésén. Fekete-Győr Andrásnak az az álláspontja, hogy az ellenzéknek nincs helye a parlamenti alakuló ülésen, és nem szentesítheti szimbolikusan sem a választások tiszta és demokratikus voltát.

Fekete-Győr András a Facebook-oldalán is közzé tette a levelet.

Önök az elmúlt 12 évet azzal töltötték, hogy kiüresítsék a magyar parlamentarizmust. Az Ön frakciójának köszönhető, hogy az ország ügyeiről szóló érdemi viták helyett mára nagyrészt Kövér László büntetéseiről és tehetetlen ellenzéki képviselők performanszairól szól az Országgyűlés munkája. Ahol számos, a nemzet jövőjét meghatározó nagy kérdés dőlt el, mára a miniszterelnök hatalmi céljainak egyszerű kiszolgálójává vált, amihez Ön és a frakciójához tartozó, semmilyen egyéni mozgástérrel nem rendelkező képviselők örömmel asszisztálnak.

A momentumos politikus szerint a parlament munkájának kiüresítésén túl a választások kiüresítése is a Fidesz felelőssége.

A Fidesz-frakciónak köszönhető, hogy jó ideje nem beszélhetünk tiszta választásokról Magyarországon. Többek között az is Önöknek köszönhető, hogy a Médiatanács a demokratikus nyilvánosság működésének biztosítása helyett pártkatonákkal lett feltöltve, és a kormány hatalmi céljainak kiszolgálójává vált

– írja Fekete-Győr András.

Fekete-Győr András ugyanakkor egy ötpontos követelési listával is előállt, a Momentum akkor vesz részt az alakuló ülésen és az érdemi parlamenti munkában, ha ezek teljesülnek:

  • A mindenkori kormánypártok a mindenkori ellenzéki pártokkal egyetértésben változtathassák meg a választási törvényeket, illetve az önkormányzatok hatásköréről és választásáról szóló jogszabályokat.
  • A közmédia élére a parlamenti pártok konszenzussal válasszanak vezetőket, így biztosítva a közmédia valóban független és pártatlan működését.
  • Az országgyűlési képviselők kapják vissza az állami szervek ellenőrzéséhez szükséges jogosítványaikat.
  • Kezdődjön meg egy, a választások tisztaságát garantáló, valamint a választási kampány során elkölthető pénzekről szóló új jogszabály közös kidolgozása.
  • Induljon valódi párbeszéd a kormány és a szakmai érdekképviseletek között, induljanak háromoldalú tárgyalások a sztrájkjogról (kormányoldal, ellenzék, reprezentatív szakszervezetek).

Forrás: index.hu
Borítókép: 24.hu

Előző sztori

Ujhelyi István vezető szerepet vállalna az MSZP-ben

Következő sztori

Az NNK az allergiás tünetek erősödésére figyelmeztet