10 ezerrel csökkent az álláskeresők száma egy hónap alatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Áprilisban is jóval kedvezőbben alakult a regisztrált álláskeresők száma, mint 2010 óta az azonos hónapokban bármikor. Közel 10 ezerrel csökkent az álláskeresők száma, 2022 teljes első negyedévét követően – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A közlemény szerint jelenleg 242 ezer a regisztrált álláskeresők száma, tavaly áprilisban negyvenhatezerrel, 2020 negyedik hónapjában pedig közel kilencvenezerrel voltak többen.

Az elmúlt évtized eleje óta a munkaalapú gazdaság sikeres kiépítésével egymillió új munkahely létesült Magyarországon, a munkanélküliségi ráta a harmadára zsugorodott. Ez a rendszerváltás óta nem tapasztalt csúcsot jelent, hogy hosszú hónapok óta hozzávetőleg 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat gyorsjelentése szerint az előző hónaphoz viszonyítva közel 10 ezer fővel, egy év alatt 16 százalékkal csökkent az állás nélkül lévők száma.

Az év negyedik hónapjában még sosem tartottak nyilván az idén áprilisinál kevesebb álláskeresőt.

Az időjárás enyhülésével megkezdődött az élénkülés a mezőgazdaságban, turizmusban és építőiparban, ami további bővülést hozhat a foglalkoztatásban.

A közlemény alapján a munkanélküliek aránya az uniós átlag felét teszi ki, és a legalacsonyabbak közé tartozik Európában. Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kiemelte:

a hazai foglalkoztatási ráta a 2010-es 56 százalékról óriási ugrással 74 százalékra nőtt, tavaly nyár óta ezen a korábban példátlanul magas szinten alakul.

(MTI)

Előző sztori

Mihálffy Béla fontos bizottsági tagságot kap a parlamentben

Következő sztori

Áder János felmentette saját hivatala főigazgatóját