Közélet

Újabb milliárdos állami támogatás érkezik a Homokhátságra

Újabb milliárdos állami támogatás érkezik a Homokhátságra

2022. március 3., csütörtök
Újabb milliárdos állami támogatás érkezik a Homokhátságra

A környéken gazdálkodók naponta szembesülnek azzal, hogy ha nem esik eső, tönkremegy a termés. Az ország zöldségtermésének jelentős részét itt állítják elő, elsősorban sárgarépát, káposztaféléket, burgonyát, paradicsomot és paprikát termesztenek a gazdálkodók – mondta Mihálffy Béla.

Mihálffy Béla Fotó: Sándor Judit

Biztosított a kormányzati forrás

A közelmúltban kormányhatározat született arról, a költségvetésből 1,826 milliárd forintot biztosítanak arra, hogy a Zákányszékig kiépített csatornából eljuthasson a Tiszából származó víz Mórahalomig.

Mielőbbi megvalósulás szükséges

– A fejlesztésnek köszönhetően az elkészülő rendszer a vízpótlás mellett alkalmas lesz a víz megtartására és az esetlegesen jelentkező belvíz elvezetésére is –vázolta a terveket Mihálffy Béla.
A kormánypárti képviselőjelölt hangsúlyozta, azért dolgozna, hogy a beruházás minél előbb megvalósulhasson és folytatódhasson, elérve a térség települését is.

Folyamatos a fejlődés

Nógrádi Zoltán, Mórahalom kormánypárti polgármestere emlékeztetett arra, hogy a Homokhátság vízpótlásának tervei 2009-ben készültek el. Majd több lépésben, pályázati forrásból létesülhettek a csatornák és átemelők Algyőtől egészen Zákányszékig. A Tiszából kiemelt vizet 22 méterrel magasabbra kell emelni ahhoz, hogy eljuthasson a Homokhátságra. A másodpercenként átemelt két köbméter víz több ezer hektár öntözését teszi lehetővé – mondta a politikus. A fejlesztések következő lépése, hogy a gazdák öntözési közösségeket hoznak létre, és így saját földjeiken az üzemi öntözési infrastruktúra elkészülhessen, részben vidékfejlesztési források felhasználásával – mondta Nógrádi Zoltán.

Nógrádi Zoltán Fotó: Sándor Judit

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.