Politika

Szerbiában is választanak vasárnap

Szerbiában is választanak vasárnap

2022. március 31., csütörtök
Szerbiában is választanak vasárnap

 Magyarországon kívül Szerbiában is választás lesz április 3-án. A hivatalban lévő államfő, Aleksandar Vucicot újrázna, és őt támogatja a Vajdasági Magyar Szövetség is.

Nem csak Magyarország, hanem Szerbia is választ most vasárnap. A kettős állampolgársággal rendelkező, a Vajdaságban élő magyarok egyidejűleg két ország parlamenti összetételéről fognak dönteni, és politikai oldaltól függetlenül kérik tőlük, hogy szavazzanak is mindkét helyen. A szerbiai választás legnagyobb esélyesének a hivatalban lévő államfőt, Aleksandar Vucicot tartják, a Szerb Haladó Párt vezetőjét.

Vucicnak is vannak kihívói, nem is kevesen. Mások mellett indul Zdravko Ponos, a szerb hadsereg egykori vezérkari főnöke, Bosko Obradovic, a szélsőjobboldali Dveri mozgalom vezetője, és Milos Jovanovic, a szintén jobboldali Szerbiai Demokrata Párt elnöke.

A szerb elnök már nem egyszer beszélt arról, hogy a nyugat-balkáni ország csatlakozna az Európai Unióhoz, ugyanakkor meg akarja őrizni partneri kapcsolatát hagyományos szövetségesével, Oroszországgal. Az orosz-ikrán konfliktus kezelése éppen ezért komoly fejtörést okozott Szerbiában is.

Aleksandar Vucic korábban azt mondta, hogy Szerbia egyetért az ENSZ Közgyűlésével abban, hogy elítélendő Oroszország támadása Ukrajna ellen, ugyanakkor nem tud csatlakozni a szankciókhoz. Azt azonban kiemelte, hogy Szerbia nem vesz részt fegyverek szállításában, és egyik fél számára sem engedélyezi, hogy a területén keresztül fegyvereket szállítsanak a háborús térségbe. Ahogy fogalmazott: Szerbia a térség békéjének megőrzése mellett áll ki.

Ezzel közelít a magyar állásponthoz, így nem véletlen, hogy az elnököt támogatja a Vajdasági Magyar Szövetség is.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke bízik a vajdasági magyar közösség támogatásában a vasárnapi parlamenti választáson.

Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádióban arról beszélt hogy ha a magyarok összefognak, megmutathatják az erejüket és alakíthatják a jövőjüket. Hozzátette: bízik, abban, hogy az emberek fontosnak tartják a magyarok érdekképviseletét, és nem mindegy nekik, hogyan alakul a sorsuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.