Gazdaság

Rekordgyenge lett a forint, de azóta javult

Rekordgyenge lett a forint, de azóta javult

2022. március 1., kedd
Rekordgyenge lett a forint, de azóta javult

Kedden történelmi 379 forintba is került egy euró. Ennek az oka persze többnyire az orosz-ukrán háború.

Kora délután 379 forintba került egy euró a tőzsdéken. Ez azóta javult 375-re. Az okok mögött részben az áll, hogy a három legnagyobb orosz bankot - köztük a Magyarországon is jelentős ügyfélkörrel rendelkező Sberbankot - kizárták a legtöbb nemzetközi tranzakcióért felelős SWIFT-rendszerből. A másik ok pedig, hogy további 8 uniós tagország mellett Magyarország is kiállt Ukrajna uniós tagsága mellett. Ilyenkor nem politikai bojkottról van szó: a kisebb országok devizái, amilyen a forint is, a szankciók miatt gazdasági beszűkülés miatt óvatosságra inti a befektetőket. Ezért a fejlettebb országok devizáiba fektetnek inkább, valamint értékálló kötvényekbe és nemesfémbe.

A romlás után mintegy 4 egységet erősödött a forint.

Az MNB is megszólalt az ügyben

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) A Reuters-nek adott nyilatkozata szerint szorosan figyeli az eseményeket, és értékelésük szerint a jelenlegi piaci mozgások nincsenek összhangban a gazdasági fundamentumokkal.

Kedvezőtlen a nemzetközi hangulat, a régió összes devizája esik. A nemzetközi szankciók az orosz-ukrán háború miatt pedig fokozatosan erősödnek, amelyek növelik a reálgazdasági és pénzpiaci kockázatokat.

Az MNB úgy nyilatkozott,

,,Szükséges esetben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az eszköztár minden elemével beavatkozik a hazai pénzügyi piacok stabilitásának biztosítása érdekében; a jegybank szorosan monitorozza a helyzetet, és minden pillanatban készen áll a beavatkozásra."

Ugyanakkor hozzátették, hogy a koronavírus-járványt követő helyreállási időszak adatai azt bizonyítják, hogy a magyar gazdaság fundamentumai erősek.

(via MTI, Portfolio)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.