Rekordgyenge lett a forint, de azóta javult

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kedden történelmi 379 forintba is került egy euró. Ennek az oka persze többnyire az orosz-ukrán háború.

Kora délután 379 forintba került egy euró a tőzsdéken. Ez azóta javult 375-re. Az okok mögött részben az áll, hogy a három legnagyobb orosz bankot – köztük a Magyarországon is jelentős ügyfélkörrel rendelkező Sberbankot – kizárták a legtöbb nemzetközi tranzakcióért felelős SWIFT-rendszerből. A másik ok pedig, hogy további 8 uniós tagország mellett Magyarország is kiállt Ukrajna uniós tagsága mellett. Ilyenkor nem politikai bojkottról van szó: a kisebb országok devizái, amilyen a forint is, a szankciók miatt gazdasági beszűkülés miatt óvatosságra inti a befektetőket. Ezért a fejlettebb országok devizáiba fektetnek inkább, valamint értékálló kötvényekbe és nemesfémbe.

A romlás után mintegy 4 egységet erősödött a forint.

Az MNB is megszólalt az ügyben

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) A Reuters-nek adott nyilatkozata szerint szorosan figyeli az eseményeket, és értékelésük szerint a jelenlegi piaci mozgások nincsenek összhangban a gazdasági fundamentumokkal.

Kedvezőtlen a nemzetközi hangulat, a régió összes devizája esik. A nemzetközi szankciók az orosz-ukrán háború miatt pedig fokozatosan erősödnek, amelyek növelik a reálgazdasági és pénzpiaci kockázatokat.

Az MNB úgy nyilatkozott,

,,Szükséges esetben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az eszköztár minden elemével beavatkozik a hazai pénzügyi piacok stabilitásának biztosítása érdekében; a jegybank szorosan monitorozza a helyzetet, és minden pillanatban készen áll a beavatkozásra.”

Ugyanakkor hozzátették, hogy a koronavírus-járványt követő helyreállási időszak adatai azt bizonyítják, hogy a magyar gazdaság fundamentumai erősek.

(via MTI, Portfolio)

KÉPGALÉRIA
Előző sztori

Szívszorító képek a Nyugati pályaudvarról

Videó!
Következő sztori

Fiatalok balhéztak a Mars tér közelében