Közélet

Orbán Viktor: úgy kell segíteni az ukránokat, hogy a magyarokat ne érje hátrány!

Orbán Viktor: úgy kell segíteni az ukránokat, hogy a magyarokat ne érje hátrány!

2022. március 27., vasárnap
Orbán Viktor: úgy kell segíteni az ukránokat, hogy a magyarokat ne érje hátrány!

A NATO-csúcson arra a következtetésre jutottak, hogy minden nemzetállamnak a szabad döntése, hogy küld-e fegyvereket Ukrajnába. Orbán Viktor vasárnapi rádióinterjújában véleményezte Zelenszkij kijelentését is, és az energiaárak növekedése, illetve a választási kampány is szóba került.

Nagy tétek forognak kockán, de nagyobb baj nélkül kerültünk ki az éjszakába nyúló brüsszeli megbeszélésekből – számolt be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió vasárnap reggeli műsorában a kétnapos NATO- és EU-csúcsról. A kormányfő hozzátette:

a NATO lényegében lemásolta a magyar álláspontot, vagyis sem katonákat, sem fegyvereket nem küld Ukrajnába, és a szövetség azt is nyilvánvalóvá tette, hogy semmilyen formában nem kíván részese lenni a háborúnak.

A miniszterelnök emlékeztetett: a NATO-nak nincs saját hadserege, minden tagállam kontingenseket ajánl fel konfliktus esetén, ha szükség van rá, és

minden nemzetállamnak a szabad döntése, hogy küld-e katonákat és fegyvereket adott esetben. Magyarország nem kíván sem katonával, sem fegyverrel részt venni az ukrajnai válságban

– szögezte le. Ebben a kérdésben eltérőek az álláspontok a szövetségen belül, végül abban állapodtak meg a vezetők, hogy mindenki belátás szerint hozza meg a döntéseit.

Zelenszkij mindenkit megszólított az EU-csúcson

Orbán Viktor szerint Zelenszkij az EU-csúcson nemcsak őt, hanem mindenki mást is megszólított, akiről úgy véli, hogy nem elég elkötelezett Ukrajna mellett.

A miniszterelnök közölte: Zelenszkij érdeke az, hogy minél több országot tudjon a háborúba bevonni Ukrajna oldalán. Mi nem akarunk részt venni a háborúban – hangsúlyozta. Nem az ukrán elnökkel vitatkozunk, hanem a baloldallal – tette hozzá a miniszterelnök, aki szerint azt kell nézni,

hogyan tudunk segíteni az ukránoknak úgy, hogy a magyarokat semmilyen hátrány ne érje.

Nekünk nem másokhoz kell viszonyítani magunkat, mi 1100 éve a magyarok álláspontját képviseljük. Mindent megadunk az ukránoknak, amit tudunk

-tette hozzá.

A kérdés az, hogy lesz-e gáz

A háború miatt kilátásba helyezett energetikai büntetőintézkedésekről azt mondta a miniszterelnök: szankciós listát csak úgy lehet elfogadni, ha annak a tartalmával minden résztvevő egyetért. Vannak olyan javaslatok, amelyek ellentétesek Magyarország érdekeivel, mint például a gáz- és olajimport, ami a németeket és az osztrákokat is érinti. Azzal szemben, amit az ukránok mondanak, vagy van gáz, vagy nincs, mert ezek csövön érkeznek, olyan nincs, hogy kicsit drágábban van – jelentette ki a kormányfő. Leszögezte: nem arról van szó, hogy hajlandók vagyunk-e drágábban venni a gázt, hanem azon, hogy egyáltalán lesz-e gáz.

Magyarország finomítóit az orosz típusú olajra fejlesztették ki, többéves munkát igényelne, hogy átálljunk másfajta olajra – fejtette ki Orbán Viktor. Szerinte az a kérdés, hogy leáll-e a magyar gazdaság, márpedig ha nincs olaj és gáz, ezzel járna. Az ukránok azt kérik, hogy teljesen álljon le a magyar gazdaság, de azt nem kérhetik tőlünk, hogy tegyük tönkre magunkat – mondta a kormányfő.

A háború erősen a kampány része lett

A választási kampányt ebben az időszakban sem lehet kikapcsolni – mondta Orbán Viktor. Emlékeztetett, hogy nemcsak választás, hanem népszavazás is lesz egy hét múlva. Véleménye szerint „Magyarország a nyugalom szigete” Európában, amely távol áll az egész „genderőrülettől”. Hozzátette, hogy a magyar álláspont nem változott, továbbra is a hagyományos értékeket képviseli: „az anya nő, az apa férfi, a gyerekeinket meg hagyják békén.” Szerinte mindenki érzi, hogy Magyarországon olyan dolgokról fognak dönteni az emberek, amelyeknek lesz európai következményük és jelentőségük.

A miniszterelnök elismerte, hogy a háború „ráborult az egész magyar kampányra”, így már nem csak az a kérdés, hogy menjünk-e vissza a „kudarcos múltba” vagy sem. Ezen túl most már a béke meg a biztonság kérdése is bekerült a választás tétjei közé, és „a mi üzenetünk világos: csak a Fidesz tud békét teremteni Magyarországon” – húzta alá.

Globális élelmiszerhiány léphet fel

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a francia elnök vezetésével „megkongatták a vészharangot”, ugyanis a háborúnak van egy olyan negatív következménye is, hogy globális szinten élelmiszerhiány léphet fel. Oroszország és Ukrajna is nagy gabonatermelő, és olyan helyekre is importálnak, ahol hiányt szenvednek – emlékeztetett, hozzátéve, hogy az arab tavasz sem emberjogi mozgalomként indult, hanem éhséglázadás volt.

A gabona hiánya kontinenseket képes destabilizálni

– hangsúlyozta a kormányfő, aki szerint baj lehet azokban a térségekben, ahonnan „milliószám” érkeznek bevándorlók Európába. Rámutatott: Magyarország jelenleg 17 millió ember élelmiszerrel történő ellátására képes, tehát van feleslegünk. De ha az árak elszaladnak és felmegy az élelmiszer ára, akkor hirtelen megjelennek majd olyan vevők, akik olyan magas árakat ajánlhatnak a magyar termékekért, hogy egész egyszerűen kivonják az élelmiszerkészletet.

A teljes beszélgetés is meghallgatható:

https://soundcloud.com/orban-viktor-kozmedia/aki-legterzarat-kovetel-az-valojaban-legi-haborut-akar-20220327?utm_source=clipboard&utm_campaign=wtshare&utm_medium=widget&utm_content=https%253A%252F%252Fsoundcloud.com%252Forban-viktor-kozmedia%252Faki-legterzarat-kovetel-az-valojaban-legi-haborut-akar-20220327

Forrás: index.hu

Borítókép: videókivágás (Orbán Viktor Facebook-oldala)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.