Politika

Orbán nem is emlékszik, mikor álltak utoljára ilyen jól a csillagok

Orbán nem is emlékszik, mikor álltak utoljára ilyen jól a csillagok

2022. március 15., kedd
Orbán nem is emlékszik, mikor álltak utoljára ilyen jól a csillagok

A kormányfő földbe csapódott, kihűlt kőhöz hasonlította Márki-Zay Pétert. Elmondása szerint ,,soha nem néztünk ki olyan jól, mint ma."

A kormányfő a beszéde elején külön köszöntette a kárpátaljai magyarokat, ezzel pedig meg is alapozta a beszéde lényegét, mellyel egyértelművé tette a Fidesz választási kampányának súlypontját: aki a Fideszre szavaz, az a békét és a biztonságot választja.

A miniszterelnök első körben az ellenzék felé kacsintott ki. Megemlítette, hogy ők a saját gyűlésükre Donald Tusk-ot hívták meg, Orbán szerint

,,idehozták azt a lengyelt, akit otthon is szégyellnek, szétverte a saját pártját Lengyelországban és az Európai Néppártot."

Ugyanakkor hozzátette, nem szabad az ellenfelet megakadályozni abban, hogy hibát kövessen el. ,,Hiába bújt báránybőrbe a farkas, a csalárdságnak ára lett" elmondása szerint. Márki-Zay Pétert - akit nem nevezett nevén - egy üstökösnek hitt, de ,,mára egy földbe csapódott kihűlt kődarabhoz" hasonlította. ,,Erőnk és esélyeink napról napra nőnek, nem is emlékszem, hogy mikor álltak ilyen jól a csillagok 19 nappal a választások előtt." - tette hozzá.

Ezután Orbán ,,komoly dolgokról" kezdett el beszélni. Elmondta, hogy bár szerinte különbözőek vagyunk, de ha ,,a szükség úgy kívánja, akkor egységbe rendezzük magunkat." Megjegyezte, hogy az országnak a saját tengelye körül kell forognia. ,,Se a háború, se a baloldal ne térítsen el minket egy erős ország építésétől" - mondta.

Kiemelte, hogy az erő nem csak izom kérdése. Ennélfogva a magyarok találékonyságára is kitért, azzal, hogy - szintén nevük megemlítése nélkül - Karikó Katalin, Rubik Ernő és Szent-Györgyi Albert felfedezéseivel és találmányaival példálózott.

Orbán beszédében arra is rámutatott, hogy a márciusi ifjakhoz hasonlóan az országnak is a lelkében kell erősnek lennie.

A békét kell megnyerni, nem a háborút

A háborúról azt mondta, hogy a keleti határt is már védeni kell a déli mellett, minden idők egyik legnagyobb humanitárius akciója zajlik éppen. Megjegyezte, hogy Magyarország ,,világok határán fekszik", a nagyhatalmak számára Közép-Európa csak egy sakktábla, így akármilyen háborút is vívnak, nem értünk vívják és csak veszítünk vele.

,,Az a legjobb háború, amit sikerül elkerülni." - jegyezte meg, hozzátéve: ,,Egyetlen magyar sem kerülhet az ukrán üllő és az orosz pöröly közé."

Kiemelte, hogy szerinte ,,a baloldal elveszítette a józan eszét", mivel háborúba rángatná az országot, katonai célponttá tenné azt azáltal, hogy katonákat és fegyvereket küldene a háborús területekre.

A kormányfő ezután az újonnan megválasztott köztársasági elnök, Novák Katalin szavait idézte: ,,A nők a békét akarják megnyerni, nem a háborút." Ezrét Orbán szerint a lehető legjobbkor lett női köztársasági elnöke az országnak. Szerinte a választás tétjét az egekbe emeli a háború: békepárti jobboldal vagy háborúpárti ellenzék közül kell választani.

,,Mi azt mondjuk, hogy őrizzük meg Magyarország békéjét, aki a békére szavaz, az a Fideszre szavaz." - szögezte le álláspontját Orbán.

Hozzátette: ehhez a következő választást ,,meg kell és meg fogjuk nyerni", de addig is 19 nap menetelés következik, amiben ,,a fájdalom a barátunk".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.