Kultúra

Meghalt Szkárosi Endre, a Szépírók Társaságának elnöke

Meghalt Szkárosi Endre, a Szépírók Társaságának elnöke

2022. március 23., szerda
Meghalt Szkárosi Endre, a Szépírók Társaságának elnöke

Életének 69. évében elhunyt Szkárosi Endre, egykori szegedi egyetemi tanár, József Attila-díjas költő, intermediális művész, művészeti író, performer, műfordító, egyetemi tanár, ,,transzpoéta." 2019-től halálig a Szépírók Társaságának elnöke volt, ez idő alatt pedig létrejött a Szegedi Szépíró Kör.

Szkárosi Endre 1952-ben született Budapesten, 1971-72-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) állam- és jogtudományi karára járt, majd 1977-ben a bölcsészettudományi kar magyar-olasz szakán kapott diplomát. A Mozgó Világ szerkesztőjeként dolgozott 1978-től, 1983-88-ban a Lapkiadó munkatársa volt.

Aszegedi József Attila Tudományegyetem olasz tanszékén 1984-től, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 1994-től olasz irodalmat tanított, 2012-től egyetemi tanár, 2013-tól a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem doktori tanácsának külsős tagja lett.

Az 1970-es évek végétől hangköltészettel és totális koncertszínházzal is foglalkozott, 1984-ben megalapította a Szkárosi and Konnektor művészeti koncertszínházat. Ő gondozta 1986-tól az Új Hölgyfutár című lap- és revüvállalkozást, amely a hazai párhuzamos kultúra, avantgárd irodalom és művészet nyomtatott, illetve élő színpadi fóruma volt.

Térköltészeti és videó munkáival, versszobrokkal rendszeresen szerepelt hazai és külföldi kiállításokon, hangköltészeti alkotásaiból számos felvételt készített, 1987-től videóköltészettel is foglalkozott.

Az 1990-es években az angol Towering Inferno és a magyar Spiritus Noister együttessel zenélt. Költészeti-művészeti tevékenységét transzpoézisnak nevezte el.

A Szépírók Társaságában betöltött elnöksége idején, 2019 tavaszán alakult meg a Szegedi Szépíró Kör, ahol ő is köszöntő beszédet mondott.

(via MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.