Politika

Márki-Zay még Karácsonynál és Fekete-Győrnél is népszerűtlenebb egy felmérés szerint

Márki-Zay még Karácsonynál és Fekete-Győrnél is népszerűtlenebb egy felmérés szerint

2022. március 8., kedd
Márki-Zay még Karácsonynál és Fekete-Győrnél is népszerűtlenebb egy felmérés szerint

A Závecz Research kutatási eredményéről a Telexazt írja: vidéken Orbán a legkedveltebb politikus, míg a legkevesebb Toroczkai Lászlóval szimpatizálnak.

A Závecz a teljes lakosságra vetítve, azon belül a biztos szavazók, a párt nélküliek, illetve a települések (megyeszékhely, város, község) szerint vizsgálták behatóbban az eredményeket. Eszerint a teljes lakosság körében továbbra is Orbán Viktor a legnépszerűbb politikus, egy 1-től 100-as skálán terjedő népszerűségi mutatón 43 ponttal vezet. Mögötte Szijjártó Péter és Novák Katalin állnak.

Márki-Zay ezzel szemben mindössze 32 ponton áll, ezzel pedig Dobrev Kláránál, Fekete-Győr Andrásnál és Karácsony Gergelynél is népszerűtlenebb. Utóbbi három politikusnak 35, 34 és 33 pontja van a népszerűségi skálán.

A két legnépszerűtlenebb politikus Toroczkai László és Gyurcsány Ferenc. Az ellenzéki politikusok közül Jakab Péter, a Jobbik elnöke a legkedveltebb, 37 ponttal.

Az ellenzéki szavazók körében sem jobb a helyzet

Az előválasztási eredmények alapján a hatpárti ellenzék a fővárosból várja a legtöbb szavazatot. Azonban Budapesten sem Márki-Zay a legnépszerűbb ellenzéki politikus: ugyanúgy megelőzi őt ott is Karácsony, Jakab Péter és Dobrev.

Pontosabban Jakab és Márki-Zay népszerűsége a fővárosban lényegében egyforma lenne, csakhogy a többi településtípusra lebontva és azok eredményeivel együtt már messze nem Hódmezővásárhely polgármestere vezet.

A megyeszékhelyeken és a városokban 5, a községekben 10 ponttal jobb a Jobbik elnökének népszerűségi mutatója a miniszterelnök-jelölténél.

Ezt azért fontos kiemelni, mert Márki-Zay előválasztási kampányhajrájának kiemelt pontja volt, hogy az összes ellenzéki miniszterelnök-jelölt közül ő tudja a legjobban megszólítani a jobboldalt és a vidékieket - vagyis épp azokat, akiknek a körében a legstabilabb Orbán Viktor népszerűsége.

A Závecz Research eredménye azonban messze nem ezt tükrözi: a biztos Fidesz szavazók körében ugyanis egyértelműen Márki-Zay a legnépszerűtlenebb ellenzéki politikus, mindössze 11 ponttal. Beszédes ugyanakkor az is, hogy a megkérdezettek ugyanezen körében az MKKP-s Kovács Gergely vezet, 29 ponttal.

A pártnélkülieknél sem jobb a helyzete

A pártnélkülieknél Gyurcsány Ferenc a legnépszerűtlenebb, akit Ungár Péter követ, ő utána azonban Márki-Zay következik. Érdekesség azonban, hogy ebben a körben Novák Katalin és Jakab Péter a legnépszerűbbek fej-fej mellett, 33-33 ponttal, Orbán csupán utánuk következik. A biztos ellenzéki szavazók körében is egyébként Novák Katalin a legnépszerűbb kormánypárti politikus. Márpedig ez kifejezetten jó ómen a Fidesznek, mivel csütörtökön választják meg a képviselőasszonyt köztársasági elnöknek.

Fontos kiemelni azonban, hogy a felmérést február elején, az orosz-ukrán háború kitörése előtt végezték.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.