Márki-Zay még Karácsonynál és Fekete-Győrnél is népszerűtlenebb egy felmérés szerint

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Závecz Research kutatási eredményéről a Telex azt írja: vidéken Orbán a legkedveltebb politikus, míg a legkevesebb Toroczkai Lászlóval szimpatizálnak.

A Závecz a teljes lakosságra vetítve, azon belül a biztos szavazók, a párt nélküliek, illetve a települések (megyeszékhely, város, község) szerint vizsgálták behatóbban az eredményeket. Eszerint a teljes lakosság körében továbbra is Orbán Viktor a legnépszerűbb politikus, egy 1-től 100-as skálán terjedő népszerűségi mutatón 43 ponttal vezet. Mögötte Szijjártó Péter és Novák Katalin állnak.

Márki-Zay ezzel szemben mindössze 32 ponton áll, ezzel pedig Dobrev Kláránál, Fekete-Győr Andrásnál és Karácsony Gergelynél is népszerűtlenebb. Utóbbi három politikusnak 35, 34 és 33 pontja van a népszerűségi skálán.

A két legnépszerűtlenebb politikus Toroczkai László és Gyurcsány Ferenc. Az ellenzéki politikusok közül Jakab Péter, a Jobbik elnöke a legkedveltebb, 37 ponttal.

Az ellenzéki szavazók körében sem jobb a helyzet

Az előválasztási eredmények alapján a hatpárti ellenzék a fővárosból várja a legtöbb szavazatot. Azonban Budapesten sem Márki-Zay a legnépszerűbb ellenzéki politikus: ugyanúgy megelőzi őt ott is Karácsony, Jakab Péter és Dobrev.

Pontosabban Jakab és Márki-Zay népszerűsége a fővárosban lényegében egyforma lenne, csakhogy a többi településtípusra lebontva és azok eredményeivel együtt már messze nem Hódmezővásárhely polgármestere vezet.

A megyeszékhelyeken és a városokban 5, a községekben 10 ponttal jobb a Jobbik elnökének népszerűségi mutatója a miniszterelnök-jelölténél.

Ezt azért fontos kiemelni, mert Márki-Zay előválasztási kampányhajrájának kiemelt pontja volt, hogy az összes ellenzéki miniszterelnök-jelölt közül ő tudja a legjobban megszólítani a jobboldalt és a vidékieket – vagyis épp azokat, akiknek a körében a legstabilabb Orbán Viktor népszerűsége.

A Závecz Research eredménye azonban messze nem ezt tükrözi: a biztos Fidesz szavazók körében ugyanis egyértelműen Márki-Zay a legnépszerűtlenebb ellenzéki politikus, mindössze 11 ponttal. Beszédes ugyanakkor az is, hogy a megkérdezettek ugyanezen körében az MKKP-s Kovács Gergely vezet, 29 ponttal.

A pártnélkülieknél sem jobb a helyzete

A pártnélkülieknél Gyurcsány Ferenc a legnépszerűtlenebb, akit Ungár Péter követ, ő utána azonban Márki-Zay következik. Érdekesség azonban, hogy ebben a körben Novák Katalin és Jakab Péter a legnépszerűbbek fej-fej mellett, 33-33 ponttal, Orbán csupán utánuk következik. A biztos ellenzéki szavazók körében is egyébként Novák Katalin a legnépszerűbb kormánypárti politikus. Márpedig ez kifejezetten jó ómen a Fidesznek, mivel csütörtökön választják meg a képviselőasszonyt köztársasági elnöknek.

Fontos kiemelni azonban, hogy a felmérést február elején, az orosz-ukrán háború kitörése előtt végezték.

Előző sztori

„A gonosz csak addig erős, míg a jók tétlenek”– fura kampánydallal jelentkezett Márki-Zay

Következő sztori

“Nem is tudom, hogyan került a parlamentbe” – Németh Szilárd keményen odaszúrt Szabó Sándornak