Gazdaság

Lélektani határ: 400 forintba kerül egy euró

Lélektani határ: 400 forintba kerül egy euró

2022. március 7., hétfő
Lélektani határ: 400 forintba kerül egy euró

Az utóbbi napokban figyelemmel kísérhettük a forint mélyrepülését: pénteken még arról számoltunk be, hogy 387 forintért adnak egy eurót, de gyakorlatilag újra és újra romlott az árfolyama. Mára ez oly drasztikussá vált, hogy nem sokkal tíz óra után egy euró ára átlépte a 400 forintot.

https://szegedma.hu/2022/03/ujabb-tortenelmi-melyponton-a-forint

Habár délelőtt az MTI még arról számolt be, hogy kilenc órakor az euró 392,04 forintra emelkedett, a dollár pedig 360,65 forintra drágult, a Telex nemrég írta meg, hogy

10 óra után 5 perccel már 400 forintba került egy euró és 1 dollár már 366 forintba kerül

A forint gyengülésének nyilvánvaló háttere az ukrajnai háború, a régió többi országának valutája is gyengült, ám nem olyan mértékben, mint a miénk. A cseh korona és a lengyel zlotyi is 1 százalék körüli gyengülést mutatott hétfőn.

A Telex szerint ennek elsősorban technikai oka volt, sok befektetőnek volt pozitív, erősödésre játszó forintpozíciója. Mint írják, ennek nem feltétlenül a Magyarország iránti bizalom volt az oka, hanem az úgynevezett carry trade. A forintkamatok magasabbak, mint az eurókamatok, ezért a befektetők forintot tartanak, beteszik állampapírba, nagyobb kamatot érnek el, és közben arra játszanak, hogy a forint hátha nem gyengül az euróval szemben. Ezek a pozíciók ma reggelre azonban már tarthatatlanokká váltak, a forint drasztikus csökkenése miatt öngerjesztő módon további eladásokat eredményezett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.