Egyetem

Karikó Katalin nyerte a brüsszeli ULB díszdoktori címet

Karikó Katalin nyerte a brüsszeli ULB díszdoktori címet

2022. március 25., péntek
Karikó Katalin nyerte a brüsszeli ULB díszdoktori címet

Karikó Katalin biokémikus, az SZTE alumnája kapta meg az Université Libre Bruxelles Doctor Honoris Causa-jelvényét - írja közleményében az SZTE. Az mRNS molekulával foglalkozó tudósnak ez a negyedik díszdoktori címe.

„A fehérjeterápiákhoz in vitro átírt hírvivő RNS fejlesztését” célzó kutatásai és felfedezései „jelentős fejleményekhez vezettek az új típusú vakcinák létrehozásakor” – indokolta az Université Libre Bruxelles (ULB), hogy miért méltó Karikó Katalin, a magyar biokémikus az intézmény díszdoktori címére. Az ULB Doctor Honoris Causa-jelvényét átadó ceremóniát 2022. március 24-én késő délután tartották. Az ULB hagyománya, hogy a Doctor Honoris Causa cím odaítélésével elismeri azon személyiségeket, akik gondolataikkal, eredményeikkel vagy tetteikkel a tudomány, a művészet vagy a politikai területén nyomot hagytak.

A brüsszeli egyetem díszdoktori címét korábban elnyerte többek között magyar köztársasági elnökként Göncz Árpád, az SZTE angol fordító-tolmács szak alapításában is közreműködő egykori oktató; továbbá a hírvivő RNS-sel is foglalkozó Nobel-díjas Sir John B. Gurdon brit molekuláris biológus; valamint Szvetlana Alekszijevics fehérorosz oknyomozó újságíró, történész és Nobel-díjas író is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.