Három örző-védő cégvezetőt kapott el a NAV

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség irányításával a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Csongrád-Csanád Megyei Vizsgálati Osztályának nyomozói és a Készenléti Rendőrség Vagyon-visszaszerzési Hivatal munkatársai összehangolt akció keretében az országban több helyszínen 3 férfit vettek őrizetbe költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt – írja közleményében az Ügyészség.

A megalapozott gyanú szerint az országos kiterjedtségű, őrzésvédelemmel foglalkozó cégek vezetői azért, hogy a munkavállalóik után ne kelljen a közterheket, valamint a vagyonvédelem, mint általuk nyújtott szolgáltatás után ÁFÁ-fizetni, igénybe vették egy a nyomozó hatóság által már korábban feltárt bűnszervezet segítségét. A bűnszervezet által nyújtott szolgáltatás lényege szerint a megrendelők munkavállalóit fiktíven más társaságokhoz jelentették be, többlépcsős céghálót létrehozva, melynek legalsó szintjén a foglalkoztatással járó közterheket és a szolgáltatás nyújtása után fizetendő ÁFÁ-t bár részben bevallották, de azt senki nem fizette meg.

A bűnszervezet a költségvetési csalás leplezésére a céghálóban szereplő gazdasági társaságokat rendszeresen cserélgette és jutalék ellenében fiktív számlákat is rendelkezésre bocsátott.

A főügyészség által irányított nyomozásban korábban már két összehangolt akció keretében a bűnszervezet 11 tagja került letartóztatásba, így annak irányítói, az alattuk végrehajtói szinten levők, a cégeket biztosító ügyvéd és más érintettek, míg több gyanúsított szabadlábon védekezik.

A rajtaütés során többszáz millió forint és valuta, ékszerek, gépkocsik, üzletrészek és bankszámlák kerültek lefoglalásra vagy zárolásra. Az újabb cégek több, mint 800 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek a 2017. és 2021. közötti időszakban. A nyomozás eddig már 3 milliárd forintot is meghaladó károkozást tárt fel.

A bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárásban a főügyészség a gyanúsítottak letartóztatásának egy hónapra történő elrendelését a szökés, elrejtőzés, a bűnismétlés és az eljárás meghiúsításának veszélye miatt indítványozta.

Előző sztori

Szegedre jön a Ferencváros

Videó!
Következő sztori

Kiszakadt a gólzsák: hatot gurított a Szeged-Csanád GA