Krimi

Három örző-védő cégvezetőt kapott el a NAV

Három örző-védő cégvezetőt kapott el a NAV

2022. március 10., csütörtök
Három örző-védő cégvezetőt kapott el a NAV

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség irányításával a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Csongrád-Csanád Megyei Vizsgálati Osztályának nyomozói és a Készenléti Rendőrség Vagyon-visszaszerzési Hivatal munkatársai összehangolt akció keretében az országban több helyszínen 3 férfit vettek őrizetbe költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt - írja közleményében az Ügyészség.

A megalapozott gyanú szerint az országos kiterjedtségű, őrzésvédelemmel foglalkozó cégek vezetői azért, hogy a munkavállalóik után ne kelljen a közterheket, valamint a vagyonvédelem, mint általuk nyújtott szolgáltatás után ÁFÁ-fizetni, igénybe vették egy a nyomozó hatóság által már korábban feltárt bűnszervezet segítségét. A bűnszervezet által nyújtott szolgáltatás lényege szerint a megrendelők munkavállalóit fiktíven más társaságokhoz jelentették be, többlépcsős céghálót létrehozva, melynek legalsó szintjén a foglalkoztatással járó közterheket és a szolgáltatás nyújtása után fizetendő ÁFÁ-t bár részben bevallották, de azt senki nem fizette meg.

A bűnszervezet a költségvetési csalás leplezésére a céghálóban szereplő gazdasági társaságokat rendszeresen cserélgette és jutalék ellenében fiktív számlákat is rendelkezésre bocsátott.

A főügyészség által irányított nyomozásban korábban már két összehangolt akció keretében a bűnszervezet 11 tagja került letartóztatásba, így annak irányítói, az alattuk végrehajtói szinten levők, a cégeket biztosító ügyvéd és más érintettek, míg több gyanúsított szabadlábon védekezik.

A rajtaütés során többszáz millió forint és valuta, ékszerek, gépkocsik, üzletrészek és bankszámlák kerültek lefoglalásra vagy zárolásra. Az újabb cégek több, mint 800 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek a 2017. és 2021. közötti időszakban. A nyomozás eddig már 3 milliárd forintot is meghaladó károkozást tárt fel.

A bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárásban a főügyészség a gyanúsítottak letartóztatásának egy hónapra történő elrendelését a szökés, elrejtőzés, a bűnismétlés és az eljárás meghiúsításának veszélye miatt indítványozta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.