Georg Spöttle az orosz-ukrán háborúról tartott előadást Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Dél-Alföldi Folytonosság Egyesület (DAFE) tegnapi rendezvényén Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő alaposan körbejárta a szomszédágunkban dúló háborút, és annak gazdasági, politikai következményeit.

Az interaktív előadáson nagyon sok szempontból közelítette meg a témát a szakértő. Szó volt az ukrán nyelvtörvényről, a kisebbségek helyzetéről, és más háborús konfliktusokat is megemlített a közelmúltból.

Georg Spöttle kitért az Európai Unió és az Egyesült Államok által kirótt szankciókra, és azok gazdasági hatásait vizsgálta, elemezte. A háborút megelőző orosz fegyverkezés is érintette az előadás kapcsán, és konkrét fegyvereket, járműveket, különböző harcászati technológiákat is felhozott a szakértő.

Az eseményen reflektorfénybe került az orosz kőolaj és földgáz kérdése és azok további szállítása a világpiacra. Az előadás témája volt még többek között az amerikaiak által Európába szállítandó cseppfolyós palagáz is.

Engi Gábor, a Dél-Alföldi Folytonosság Egyesület (DAFE) elnöke elmondta, hogy már korábban is szerveztek hasonló eseményeket, amelyeknek a céljuk az volt, hogy egy polgári beszélgetős közeget hozzanak létre.

Az előadásokon különböző témákat boncolgatnak, és a meghívott vendégek pedig mindig az adott témának a szakértői. Az elnök ismertette, hogy már három ilyen eseményen vannak túl. Az első vendég Szeged legnagyobb beruházását tervező Hajós Tibor építészmérnök, a második Bayer Zsolt, a harmadik pedig a tegnapi előadás volt Georg Spöttlével.

A háború részletes körbejárása után kötetlen társalgásra került sor. Somodi Zsolt borász mutatta be borait, és borkostolóval zárult a rendezvény.

Előző sztori

Nehéz helyzetben a Pick Szeged: négy góllal kikaptak Flensburgban a kékek

Következő sztori

Orbán: a választás tétje a béke vagy a háború