Közélet

Bővítik a horgos-röszkei autópálya-határátkelőhelyet

Bővítik a horgos-röszkei autópálya-határátkelőhelyet

2022. március 21., hétfő
Bővítik a horgos-röszkei autópálya-határátkelőhelyet

Megkezdődött hétfőn a Horgos-Röszke autópálya-határátkelőhely szerbiai oldalának a bővítése, amely 2023 végére fejeződhet be.

A bővítés során két-két újabb sávot építenek a Szerbiából Magyarország felé haladó személyautók és tehergépjárművek számára, illetve új teherforgalmi terminált is kialakítanak, valamint az átépítés után az autóbuszok is két sávon haladhatnak majd.

Pásztor István, a vajdasági tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a helyszínen kiemelte: a határátkelőhely bővítése azért is fontos, mert új perspektívát nyit Szerbia, de a Vajdaságban élők számára is. A forgalom növekedésével és felgyorsításával Szerbia északi része már nem számít majd perifériának, hanem központi szerepet kap - húzta alá.

Mint mondta, a Belgrád-Budapest, illetve a Szeged-Szabadka vasútvonal felújítása, a horgos-röszkei határátkelőhely, valamint a Hercegszántó és Béreg közötti határátkelőhely kibővítése is mind a jó magyar-szerb kapcsolatok bizonyítéka, illetve a jövőbe történő befektetést jelent.

Tomislav Momirovic építési és infrastruktúraügyi miniszter rámutatott, hogy a Belgrád-Budapest vasútvonal felújítása, illetve az első szakaszok üzembe helyezése, most pedig a határátkelőhely bővítése jól mutatja, hogy Szerbia és Magyarország ilyen mértékű közös fejlődésére korábban még nem volt példa. Hozzátette, hogy az autópálya-határátkelőhely felújítása azért is kiemelten fontos, mert a 10-es európai közlekedési folyosó részét képezi, és kulcsfontosságú az áthaladó forgalom számára. Ez az egyik legforgalmasabb határátkelőhely a Nyugat-Balkánon.

A hivatalos adatok szerint a Horgos-Röszke autópálya-határátkelőhelyen évente 6,6 millió ember halad át, ami több mint 1 millió 200 ezer személygépkocsit, több mint háromszázezer teherautót, és mintegy tízezer autóbuszt jelent.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.