Közélet

Szegedi politikusok is hadba küldték volna Magyarországot!

Szegedi politikusok is hadba küldték volna Magyarországot!

2022. február 28., hétfő
Szegedi politikusok is hadba küldték volna Magyarországot!

„Két hete Borsik Viktorék még, ha jól értettem, Fekete-Győr Andrással katonákat küldtek volna, meg fegyvereket Ukrajnába.”

– kezdte a vitát Német Ferenc a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője.

Borsik Viktor, a szegedi Momentum elnökségi tagja és pártjuk ifjúsági tagozatának országos alelnöke nem is próbálta ezt tagadni. Pontosításként annyit tett hozzá Német Ferenc szavaihoz, hogy csak akkor küldenének magyar katonákat az ukrán frontra, ha a NATO megtámadja Oroszországot. Szerinte a NATO-val együtt kell mozognunk.

Az Észak-atlanti Szerződés 5. cikke világosan kimondja azonban, hogy hadviselési kötelezettségünk csak védelmi háborúra vonatkozik, nem támadóra.

Német Ferenc emlékeztette momentumos vitapartnerét, hogy Joe Biden egyértelműen kijelentette, nem küldenek amerikai katonákat Ukrajnába, „Amerika ennél bölcsebb”.

Momentumos álhírek és terjesztők

Szabó Bálint, a Mindenki Szegedért Mozgalom elnöke és önkormányzati képviselője reméli, hogy

„nem az ilyen Márki-Zay féle eszetlenségektől lesz hangos az Európai Unió, nevezetesen hogy itt milyen válaszlépéseket kell adni, mennyi fegyvert és katonát kell Ukrajnába szállítani, hanem valami egész más megoldást fogunk találni„.

A képviselő felszólította a momentumosokat is, hogy ebben a helyzetben ne terjesszenek álhíreket. Itt Mihálik Edvint emelte ki, akinek a mai napig olvasható közösségi oldalán, hogy „az Európai Unió gazdasági szankciókkal válaszolna az orosz agresszióra, de ezt Orbán Viktor meggátolta”, azonban ezzel ellentétben Magyarország támogatja az Oroszország elleni szankciókat.

Német Ferenc többször is hangsúlyozta, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a konfliktusból, szerinte egy NATO beavatkozás kirobbantaná a harmadik világháborút.

Tóth Szabolcs a Mindenki Magyarországa Mozgalom képviseletében egyetértett Német Ferenc szavaival, hogy ez egy új világháború kirobbanásához vezetne, de ettől függetlenül mégis a beavatkozást szorgalmazza az orosz-ukrán háborúba. Szerinte minden kapcsolatot meg kell szakítani vagy felfüggeszteni Oroszországgal, még azokat is, amelyek magyar érdekeket szolgálnak.

A Fidesz képviselője emlékeztetett arra is, hogyha akár egy láda fegyvert is küldünk Ukrajna számára, az ötszörös gázáremelkedéssel járna a megszakadó gázszerződés miatt.

Stratégiai nyugalom

Orbán Viktor szerint egyébként a legjobb Magyarország számára, ha kimarad a háborúból, ugyanakkor humanitárius segélyt nyújt Ukrajna és a menekültek számára. Eddig több mint 60 ezer menekültet fogadott be az ország. A miniszterelnök hangsúlyozta, mindenben együttműködnek az EU-val is, megszavazták az Oroszország elleni szankciókat is, és nyilvánosan is elítélték az orosz agressziót.

https://szegedma.hu/2022/02/orban-viktor-ez-arrol-szol-ki-fog-tudni-a-sajat-orszaga-szamara-biztonsagos-kornyezetet-biztositani

Az EgyetemTV teljes műsorát itt lehet megnézni:

https://youtu.be/EDWAq2HblLQ?t=1

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.