Egészség

Műtüdőre kapcsolt kismamákat mentettek meg Szegeden

Műtüdőre kapcsolt kismamákat mentettek meg Szegeden

2022. február 19., szombat
Műtüdőre kapcsolt kismamákat mentettek meg Szegeden

Koronavírus-fertőzés miatt két kismamának is műtüdőre volt szüksége, miután világra hozta gyermekét. A szegedi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetmunkatársainak sikerült megmenteniük az édesanyákat, akik már gyermeküket is magukhoz ölelhették azóta. Gyógyultan távozott az SZTE SZAKK AITI Intenzív osztályáról az a két kismama, akiket 2021 decembere és 2022 február elseje között a koronavírus-járvány okozta súlyos tünetek következményeként láttak el a SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ orvosai.

Dr. Babik Barna

Az egyik kismama 2021. december 7-én esett át a császármetszésen, majd a koronavírus-megbetegedés okozta súlyos tünetek miatt a gyulai Covid-Intenzív osztályra került, végül 25 napig kapott ECMO-kezelést, azaz műtüdő kezelést. Babik Barna, az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet vezetője öt kollégájával és az Országos Mentőszolgálat munkatársainak segítségével Gyulán kapcsolták műtüdőre a beteget. Az édesanya idén január 18-án jó állapotban, további ellátás céljából a békéscsabai Intenzív osztályra távozott, majd február elsején arról értesítette telefonon Babik doktort, hogy immár otthonában tartózkodik és végre először magához ölelhette legkisebb gyermekét.

Ezzel párhuzamosan egy másik kismama idén január 3-án ugyancsak császármetszéssel hozta világra gyermekét a Bács-Kiskun Megyei Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályán, ahonnan a helyi Covid-Intenzív osztályra helyezték. Súlyos állapota miatt azonnal lélegeztetésre szorult, ezért január 5-én Babik Barna munkatársaival és a mentőkkel közösen a kecskeméti kórházba utazott, ahol műtüdőre helyezte a beteget, majd a szegedi klinikára szállították az édesanyát. A kismama a 9 napos ECMO-kezelést és a tradicionális lélegeztetési terápia után február elsején szintén jó állapotban a kecskeméti kórházba távozott.

A nem mindennapi esetek kapcsán Babik Barna elmondta, a szakmai kihívás és siker mellett neki és munkatársai számára egyszerre volt felemelő és lelkileg megterhelő, hogy pácienseik kismamák voltak. Hozzátette: az újszülöttek egészségesen jöttek a világra, és állapotuk azóta sem romlott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.