Politika

Mihálffy Béla: Nem térhetünk vissza a baloldal vidékellenes politikájához

Mihálffy Béla: Nem térhetünk vissza a baloldal vidékellenes politikájához

2022. február 28., hétfő
Mihálffy Béla: Nem térhetünk vissza a baloldal vidékellenes politikájához

A Csongrád-Csanád megyei 2-es választókerületben induló fideszes képviselőjelölt Nagy István agrárminiszterrel közösen tartott lakossági fórumot Zákányszéken. Mihálffy Béla többek között elmondta, a Homokhátság elsivatagosodásának megakadályozását, a víz visszapótlási projekt megvalósítását és a helyi feldolgozásokat tűzte ki zászlójára. Nagy István szerint a magyar agrárium teljes megújulása megy végbe a következő években.

Mihálffy a beszéde elején felhívta a figyelmet, hogy 2010 után a baloldal vidékellenes, idegen érdekeket kiszolgáló politikája helyett, a nemzeti kormány a magyar vidék megerősítését tartotta szem előtt és új alapokra helyzete a magyar vidékfejlesztés politikáját.

A vidékfejlesztési programoknak köszönhetően sikerült biztosítani a magyar vidék gazdasági és foglalkoztatási erejét

emelte ki.

A képviselőjelölt elmondta, hogy a kormány az elmúlt években:

  • 168 milliárd forinttal 1119 élelmiszeripari beruházást támogatott
  • 16.6 milliárd forinttal 734 borászati beruházást támogatott
  • Több mint 500 millió forint értékben 4000 állattartó telepet fejlesztett
  • 163 milliárd forinttal több ezer kertészeti beruházást támogatott
  • 86.3 milliárd forinttal 1177 önkormányzati külterületi út felújítását támogatta
  • Több mint 20 milliárd forint értékben fejlesztettek több száz helyi piacot, közkonyhákat
  • 43.2 milliárd forinttal 744 öntözéses projektet támogatott
  • 52 milliárd forint értékben 592 precíziós fejlesztést hajtott végre.

Hangsúlyozta, a magyar gazdákat a kormány megerősítette, és a következő hétéves fejlesztési ciklusban is kiemelten kezelik az agráriumot.

Nem térhetünk vissza a baloldal által képviselt vidékellenes politikához

– szögezte le Mihálffy Béla, majd hozzátette, amennyiben bizalmat kap április 3-án, a Homokhátság elsivatagosodásának megakadályozását, a víz visszapótlási projekt megvalósítását és a helyi feldolgozásokat képviseli majd a parlamentben.

Nagy István elmondta, a legutóbbi kormányzati ciklus során nehéz kihívásokkal kellett szembe nézni.
A koronavírus-járvány során több ágazatban átálltak az otthoni munkavégzésre, de a magyar agráriumban dolgozók nem tehették meg ezt. A magyar gazdák helytálltak, hiszen a járvány idején stratégiai ágazattá vált az élelmiszeripar – hangsúlyozta az agrárminiszter, majd hozzátette, hogy a madárinfluenza, az afrikai sertéspestis, valamint az éghajlati változásból adódó 173 napig tartó aszályos időszak és a kora tavaszi fagyok is nagy kihívást jelentettek.

Kilőhetnek az élelmiszerárak a háború miatt
Az ukrajnai helyzettel kapcsolatban Nagy elmondta, a napokban 100 ezer menekült lépte a magyar határt, számukra megfelelő mennyiségű és minőségű ételt kell biztosítania a magyar agráriumnak. Kiemelte, az ukrán válság hatására az egekbe szökhet a gabona ára. Ha kevesebb lesz valamiből, a világpiaci kereslet nő és ez automatikusan drágulással jár. Nem lesz olcsó az élelmiszer a háború következtében – fogalmazott az agrárminiszter.

Nagy István ismertette a legutóbbi agrárfejlesztési ciklus főbb állomásait. Ilyen volt például:

  • a 25 éves volt az állattenyésztési törvényt megváltoztatása
  • a közös osztatlan tulajdonforma felszámolása
  • az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény megalkotása
  • a családi gazdaságok adózásáról szóló törvény megalkotása
  • a családi gazdaságok átadásáról szóló törvény megalkotása

Megemlítette, hogy jól halad a mórahalmi öntözési művek fejlesztése, amely ha elkészül, 5000 hektár szántóföldi zöldség öntözését teszi lehetővé.

Kártalanítják a viharkárosultakat
Nagy István az eseményen elmondta, hétfőn aláírta a rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy a szél- és viharkárosult fóliásokat kártalanítsák.

Nem csak a kihívások voltak nagyok, hanem a mi teljesítményünk is. A finanszírozási rendszer sokkal stabilabb lesz, mint az ezt megelőző időszakban. A magyar agrárium teljes megújulása megy végbe a következő években – zárta beszédét az agrárminiszter.

A Homokhátság elkötelezett
Matuszka Antal Zákányszék polgármestere az eseményen elmondta, a Csongrád-Csanád megyei 2-es választókerület, és benne főként a Homokhátság mindig is elkötelezett volt a kormányzat munkája iránt.

Sándor Judit fotói:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.