Letartóztatásban egy Szeged környéki polgármester

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Járási Ügyészség közleménye szerint három férfi letartóztatását indítványozták: egy Csongrád-Csanád megei település polgármesterét, az önkormányzat egyik dolgozóját valamint egy építőipari cég vezetőjét. Gyanújuk szerint egy munkásszálló építése során okoztak 222 millió forint vagyoni hátrányt az állami költségvetésnek.

A Szeged környéki település polgármestere még 2017. júliusában nyújtott be támogatási kérelmet a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalhoz, melynek alapján még ugyanezen év októberében 222 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a község a Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól. A pályázatban a projekt teljes bekerülési költségét 371 millió forintban jelölték meg, 149 millió forint saját forrás megléte mellett.

A polgármester a támogatási kérelemben a beruházás teljes költségét valótlanul túlárazta az eljáró kormányhivatali alkalmazottakat megtévesztve.

A pályázattal összefüggésben kapcsolattartóként az önkormányzat egy alkalmazottját jelölték meg, továbbá a közbeszerzésbe egy, a polgármester ismeretségi körébe tartozó budapesti építőipari céget vontak be, melyre azért volt szükség, hogy a túlárazott kivitelezéssel összefüggésben számlák kibocsájtásával a támogatási összeg lehívását biztosítsák.

A valóságban azonban a kivitelezést a polgármester által kijelölt cégek végezték, az általa irányított önkormányzati alkalmazott közvetítésével.

Több mint 100 milliót tüntettek el

A munkásszálló kulcsrakészen 258 millió forintból megvalósult, a fent maradó 113 millió forintból a budapesti cég vezetőjével a polgármester mintegy 70 millió forintot a saját cégének utaltatott, majd abból társasházakat épített, ingatlant vásárolt. A fenti összegből 10 millió forint még egy szociális szövetkezetnek lett átutalva, míg a további összeg sorsa egyelőre ismeretlen.

A különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint hűtlen kezelés bűntette miatt indult eljárásban az ügyészség a szökés, elrejtőzés, a bűnismétlés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélyére figyelemmel tett indítványt a gyanúsítottak letartóztatásának egy hónapra történő elrendelésére. Az ügyészi indítvány tárgyában a Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója fog dönteni a mai napon megtartott ülésein.

Az eljárás meghiúsításának veszélyét alátámasztják azok az adatok is, melyek szerint a polgármester és munkatársa több alkalommal tettek kísérletet tanúk befolyásolására.

Előző sztori

Chovanecz Kata szerint a baloldal szegedi képviselőjelöltjei támogatják a migrációt

KÉPGALÉRIA!
Következő sztori

Nagy siker az SZTE első gyakorlatorientált képzési börzéje