Jogszerűnek ítélte a mozdonyvezetők sztrájkját a bíróság, a MÁV fellebbez

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú végzésében megállapította, hogy a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) által március elejére meghirdetett sztrájk jogszerű, a MÁV-Start fellebbezést nyújt be.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete pénteken közölte, a Fővárosi Törvényszék elsőfokú végzésében megállapította, hogy a március elejére meghirdetett sztrájkjuk jogszerű.

Közleményük szerint a bíróság a MÁV-Start Zrt. ellenkérelmét megalapozatlannak ítélte, és kimondta, hogy a tervezett munkabeszüntetés megfelel a sztrájk jogszerűségével szemben támasztott törvényi feltételeknek.

A MÁV azt közölte az MTI-vel, hogy a MÁV-Start Zrt. megkapta a Fővárosi Törvényszék elsőfokú végzését a Mozdonyvezetők Szakszervezete által kezdeményezett sztrájkkal kapcsolatban. A vasúttársaság a nem jogerős végzést megalapozatlannak és indoklását tévesnek tartja, ezért fellebbezést nyújt be.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete a jogerős végzésig tovább folytatja az elégséges szolgáltatást meghatározó jogszabálynak mindenben megfelelő munkabeszüntetés szervezését, és kész a sztrájkkövetelés teljesítésére vonatkozó egyeztetésre – olvasható a mozdonyvezetők pénteki közleményében.

A MOSZ február 2-ai küldöttközgyűlésén úgy döntöttek, hogy 2022. március elején határozatlan ideig tartó sztrájkot hirdetnek a vasúti személy- és áruszállítás területen, ha addig nem jön létre megállapodás a 2021. évi reálkereset-veszteségük kompenzálásáról. A sztrájkbejelentést a vasúttársaság alaptalannak, jogszerűtlennek és felelőtlennek tartotta, ezért a MÁV-Start benyújtotta ellenkérelmét a sztrájk jogellenességéről dönteni jogosult Fővárosi Törvényszékhez.

Mint arról a SzegedMa beszámolt, a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön kimondta: a pedagógusok január 31-ei sztrájkja jogellenes volt.

Előző sztori

Új lendület a még több lehetőség érdekében-Mihálffy Béla

Következő sztori

Baleset miatt áll a forgalom az M5-ösön