Gazdaság

Jelentősen emelkedtek Szegeden a lakásárak

Jelentősen emelkedtek Szegeden a lakásárak

2022. február 4., péntek
Jelentősen emelkedtek Szegeden a lakásárak

Tavaly városunk az egyik legdrágább megyeszékhellyé vált lakásárák vonatkozásában. Csongrád-Csanád megyében a használtlakások közel 18, az újépítésűek pedig 13%-kal lettek drágábbak 2020-hoz képest - tudtuk meg a Duna House elemzéséből.

Az elemzés kitér arra is, hogy a lebonyolított adásvételek 85 százaléka Szegeden történt, viszont egyre népszerűbbek az agglomerációs településekben rejlő lakhatási lehetőségek. Ha valaki pedig házvásárlásra adja a fejét, a fenntarthatóság vált a legfőbb szemponttá.

Kevésbé volt népszerű a panel

Megyénkben az ingatlantranzakciók aránya a következőképpen oszlott el:

  • panellakások 27%
  • házak 27%
  • téglalakások 46%

A KSH legfrissebb jelentése alapján a megyeszékhelyen a használt lakások átlagára, 17,9%-os éves emelkedés után elérte a 25,6 millió forintot. Az átlagos négyzetméterár 346-ról 400 ezerre nőtt 2021 végére.

Így a megyeszékhelyek között Szeged az 5. legdrágább város.

Az újépítésű ingatlanok iránti kereslet is folyamatosan nő. Árak tekintetében 13%-os drágulás érzékelhető, ma már 650 ezer forintért lehet az újépítésű lakások, házak négyzetméterét megvásárolni Szegeden - olvasható a Duna House elemzésében.

A fiatalok célja az önellátás és a fenntarthatóság

Ékes Ildikó, a szegedi Duna House egyik franchise partnere elmondta, hogy ebben a régióban a fiatalok igyekeznek berendezkedni az önellátásra, és ez alapján keresnek energiatakarékos házakat. Sokan meg akarják termelni a saját szükségleteiket, kertészkednek, állatot tartanak, napelemet raknak fel, hogy minél kevesebb energiával tartsák fent magukat és otthonukat. Éppen ezért a fenntarthatóság fontos szemponttá vált a házvásárlásnál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.