Közérdekű

Emelkedik a GYED és a GYOD is a minimálbérek mellett

Emelkedik a GYED és a GYOD is a minimálbérek mellett

2022. február 6., vasárnap
Emelkedik a GYED és a GYOD is a minimálbérek mellett

Sok család kap a napokban az eddigieknél nagyobb összegű gyermekgondozási díjat (GYED), mert ők is részesülnek a minimálbér és a garantált bérminimum idei emelésének előnyeiből - emlékeztetett a családokért felelős államtitkár vasárnapi közleményében.

Zsigó Róbert jelezte, hogy a gazdaság jó teljesítményének köszönhetően 2022-től már magasabb a minimálbér, mint amennyi 2010-ben az átlagbér volt.

Többszörösére emelkedtek az utóbbi években

Zsigó Róbert hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelten kezeli a családok támogatását, és ez a gyermekek otthongondozási díja (GYOD) esetében sincs másképp. Mivel január elsejétől nőtt a minimálbér, bruttó 200 ezer forint lett a GYOD összege is, amit 2019 óta kapnak azok a családok, amelyek tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeket ápolnak otthon.

A GYOD összege három év alatt a duplájára emelkedett.

Kiemelte, hogy a minimálbér emelésnek köszönhetően bruttó 280 ezer forintra nőtt a GYED maximális összege, ami mára több mint két és félszer annyi, mint amennyi 2010-ben volt. Zsigó Róbert kitért arra is, hogy a diplomás gyed esetében a gyermeket nevelő, alapképzésben részt vevő hallgatók már bruttó 140 ezer, a mesterképzésben részt vevők pedig bruttó 182 ezer forintot kapnak.

A növekvő ellátási összegek jól mutatják, hogy a kormány kiáll a családok támogatása, a családi értékek védelme mellett. Bő egy évtized alatt több mint három és fél szeresére, 3500 milliárd forintra növelte a kormány a családtámogatásokra fordítható költségvetési összeget, ami a GDP 6,2 százaléka.

Ez az uniós és világ szinten is az elsők között jegyzett támogatási arány a családok védelmét szolgálja; célja, hogy Magyarországon egyre könnyebb legyen családot alapítani, gyermeket vállalni és gyermeket nevelni - jegyezte meg a családokért felelős államtitkár.

via MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.