Emelkedik a GYED és a GYOD is a minimálbérek mellett

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sok család kap a napokban az eddigieknél nagyobb összegű gyermekgondozási díjat (GYED), mert ők is részesülnek a minimálbér és a garantált bérminimum idei emelésének előnyeiből – emlékeztetett a családokért felelős államtitkár vasárnapi közleményében.

Zsigó Róbert jelezte, hogy a gazdaság jó teljesítményének köszönhetően 2022-től már magasabb a minimálbér, mint amennyi 2010-ben az átlagbér volt.

Többszörösére emelkedtek az utóbbi években

Zsigó Róbert hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelten kezeli a családok támogatását, és ez a gyermekek otthongondozási díja (GYOD) esetében sincs másképp. Mivel január elsejétől nőtt a minimálbér, bruttó 200 ezer forint lett a GYOD összege is, amit 2019 óta kapnak azok a családok, amelyek tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeket ápolnak otthon.

A GYOD összege három év alatt a duplájára emelkedett.

Kiemelte, hogy a minimálbér emelésnek köszönhetően bruttó 280 ezer forintra nőtt a GYED maximális összege, ami mára több mint két és félszer annyi, mint amennyi 2010-ben volt. Zsigó Róbert kitért arra is, hogy a diplomás gyed esetében a gyermeket nevelő, alapképzésben részt vevő hallgatók már bruttó 140 ezer, a mesterképzésben részt vevők pedig bruttó 182 ezer forintot kapnak.

A növekvő ellátási összegek jól mutatják, hogy a kormány kiáll a családok támogatása, a családi értékek védelme mellett. Bő egy évtized alatt több mint három és fél szeresére, 3500 milliárd forintra növelte a kormány a családtámogatásokra fordítható költségvetési összeget, ami a GDP 6,2 százaléka.

Ez az uniós és világ szinten is az elsők között jegyzett támogatási arány a családok védelmét szolgálja; célja, hogy Magyarországon egyre könnyebb legyen családot alapítani, gyermeket vállalni és gyermeket nevelni – jegyezte meg a családokért felelős államtitkár.

via MTI

Előző sztori

A szegedi Guinness-rekorder lufihajtogató az Eiffel tornyot is elkészíti

Következő sztori

Újabb cseh rendőrök segítik a déli határ védelmét Csongrád-Csanád megyében