Hírzóna

Csökkenti a csomagláshoz szükséges műanyag mennyiségét a PICK

Csökkenti a csomagláshoz szükséges műanyag mennyiségét a PICK

2022. február 17., csütörtök
Csökkenti a csomagláshoz szükséges műanyag mennyiségét a PICK

A magyar tulajdonú húsipari márkák körében a PICK az elsők között tett jelentős lépéseket a termékei csomagolásához felhasznált műanyag mennyiségének csökkentése céljából. A döntés jól illeszkedik abba a többlépcsős, a környezettudatosságot erősítő folyamatba, amelynek célja, hogy a PICK 5 éven belül kizárólag 100 százalékban újrahasznosítható anyagokból készült csomagolásban juttassa el a vásárlókhoz a szeletelt termékeket.

A 2022 első negyedévére megvalósított fejlesztéseknek köszönhetően a boltokban jelenleg kapható legtöbb szeletelt PICK szalámi tálcaméretét 3 centiméterrel csökkentették, ami 14 százalékkal mérsékelte a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét. Csak a csomagolás lett kisebb, a termék mennyisége és íze nem változott.

A gazdaság szereplőinek törekedni kell a fenntarthatóságra

Az Európában megtermelt műanyagok csaknem 40 százalékát a csomagolóanyagok gyártásához használják fel. Környezetvédelmi, fenntarthatósági szempontból ezért különösen fontos, hogy a gazdaság szereplői mérsékeljék a felhasznált műanyag mennyiségét, növeljék az újrahasznosítható csomagolóanyagok arányát. A PICK 2018-tól kezdődően az előbbi területre összpontosította erőforrásait, és komoly eredményeket ért el a felhasznált csomagolóanyag csökkentésében.

A műanyag csomagolóanyag éves felhasználását két év alatt 60 tonnával csökkentette, köszönhetően annak, hogy a szeletelt termékek csomagolásához felhasznált fólia vastagságát közel negyedével csökkentette a vállalat.

A jelenlegi többlépcsős folyamat célja, hogy 5 éven belül a PICK szeletelt tálcás termékei csak 100 százalékban újrahasznosítható csomagolóanyagban kerüljenek az üzletekbe.

A hústermékek minőségmegőrzésének jelenleg elengedhetetlen eleme a műanyag csomagolóanyag, viszont ezekkel a fejlesztésekkel a PICK még egy lépéssel közelebb került a környezetbarátabb húsipari csomagolások használatához.

– mondta el Haluska Adrienn, a Pick Szeged Zrt. fejlesztési és minőségirányítási igazgatója, és hozzátette: a PICK márkánál a tradíció és innováció a kezdetektől kéz a kézben jár, csomagolásfejlesztési szakértőink elkötelezetten dolgoznak azon, hogy kevesebb és környezetkímélőbb csomagolásokban kerüljenek termékeink a boltok pocaira. Az igazgató továbbá hangsúlyozta: a fejlesztéseknek köszönhetően a fogyasztóink is biztosak lehetnek abban, hogy kedvenc PICK szalámi termékeik megvásárlásával a jövőben kevésbé terhelik környezetüket.

Több tízmilliós fejlesztés

A termékek csökkentett mennyiségű műanyag felhasználásával készült csomagolásaihoz több mint 150 millió Ft értékben eszközölt beruházásokat a vállalat a szegedi és az alsómocsoládi telephelyein, valamint hasonló beruházás van folyamatban a bajai telephelyen is. Mindezen, csomagolásokat érintő változtatások a további folyamatokra is hatással vannak, hiszen a kisebb csomagolásoknak köszönhetően például a termékek szállítási hatékonysága is nő.

A PICK azt is tervezi, hogy 2023-ra a termékeinek gyűjtőcsomagolásai nagyrészt gépek segítségével készülnek majd, ami a papír- és kartonalapú csomagolóanyagok felhasználásában 30 százalékos csökkenést fog eredményezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.