Brutálisan kilőttek a garázsárak Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az autóboom, a járvány miatt slágerterületté vált agglomerációba költözők miatt jelentősen emelkedésben vannak a garázsárak. A legjelentősebb kínálattal rendelkező megyeszékhelyek közül Szegeden emelkedett leginkább – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből.

A garázspiac dinamikus növekedését két tényező hajtotta. Az egyik ilyen a forgalomban lévő személyautók száma. Amíg 2017-ben még 3,47 milliót tartottak nyilván, 2020-ban már 3,92 milliót, ami bő 10 százalékos növekedésnek felel meg, tavaly pedig a becslések szerint meghaladta a 4 milliót.

A bővülés miatt már eleve több hely kell az autóknak főleg a nagyobb városokban, ám a járványhoz köthető lakáspiaci hatás is megjelent a garázspiacon, mivel jelentősen nőtt a kereslet a nagyvárosok agglomerációiban lévő lakóingatlanok iránt.

Az ingatlan.com szakértője szerint az sem segít a helyzeten, hogy az előírások ellenére az elmúlt években felépült társasházakban nem készült minden lakáshoz parkolóhely.

A beruházók jelentős része inkább élt a lehetőséggel, és pénzzel váltotta ki ezt a kötelezettségét az önkormányzatok felé.

A portál elemzéséből kiderül továbbá, hogy a jelentősebb kínálattal, azaz több tucat eladó garázzsal rendelkező megyeszékhelyek közül Debrecenben öt év alatt 66 százalékkal 3,7 millióra, Győrben 200 százalékkal 4,5 millió forintra,

Szegeden pedig 174 százalékkal – a budapesti átlagár fölé – 6,3 millió forintra nőttek a garázsárak.

Határ a csillagos ég
Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a jelenlegi folyamatok csak erősödhetnek a későbbiekben, aminek eredménye további garázsdrágulás és a bérleti díjak növekedése lehet. Ráadásul a garázsbérbeadás hozamszintje már meghaladja a lakásokét, ami további befektetői rohamot indíthat a parkolóhelyek iránt. Ez viszont még tovább szűkítheti a kínálatot és emelheti az eladó garázsok árát.

Kiemelt képünk illusztráció!

Előző sztori

Benzinkútra ment verekedni a szentesi férfi

Következő sztori

Biciklis ütközött a villamosnak az Aradi vértanúk terén