Alvásriadót hirdetett a Magyar Alvás Szövetség

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Súlyos alvási szokások kialakulására figyelmeztet a tinédzserek körében a Magyar Alvás Szövetség közleménye.

A Magyar Alvás Szövetség felhívja a figyelmet arra, hogy a serdülők alvás hiányának és mentális egészségének az összefüggései testi és lelki fejlődésük kulcskérdése.

Míg a gyermekkori alvás szokásokat képesek a szülők kordában tartani, a felnőtt korba történő átmenet időszakában, a már nem gyerek, de még nem felnőtt korukat élő fiatalok körében, csökken az alvásra fordított idő – írja közleményében a szövetség.

Hosszú és minőségi alvásra lenne szükségük

A tinédzsereknél a jó minőségű alvása különösen fontos a testi egészség, az érzelmi és mentális fejlődés, valamint az iskolai teljesítmény szempontjából. A serdülőkorban az alvás javítja az agy fejlődését és működését, ami erősíti a figyelmet, valamint a memóriát és a kognitív képességeket. A megfelelő alvás a tinédzserkorban különösen támogatja a fiziológiai növekedést.

A Magyar Alvás Szövetség orvosi intézetének, a Budapesti Alvásközpontnak (Benyovszky Orvosi Központban) a tapasztalatai alapján jelzi, hogy számos tinédzser jóval kevesebbet alszik, mint amennyire szükség lenne. Ennek a korosztálynak naponta 8-10 óra pihentető alvásra van szükségük az egészségük megőrzése érdekében.

Előző sztori

Egy műhely melléképülete lángolt Makón

Következő sztori

Követték az idős nőt, majd a lakására is bejutottak a szegedi tolvajok