Közélet

Végrehajtó-ügy: a szegedi egyetem is vizsgálatot indított

Végrehajtó-ügy: a szegedi egyetem is vizsgálatot indított

2022. január 17., hétfő
Végrehajtó-ügy: a szegedi egyetem is vizsgálatot indított

A Pécsi Tudományegyetem belső vizsgálatot indít, miután kiderült, hogy Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke megannyi joghallgatónak, több egyetemen is hátszelet biztosíthatott vizsgák teljesítéséhez - derül ki az ügyészség nyomozásából, aminek az anyaga először a 444-hez szivárgott ki. Az üggyel kapcsolatban lapunk megkeresésére hétfő délután a Szegedi Tudományegyetem közölte, vizsgálatot indítanak.

Több mint 1700 oldalas nyomozati anyag

1734 oldalas nyomozati anyagokra hivatkozva a 444 cikkében azt állította: Schadl György több egyetemen is - köztük az SZTE jogi karán - intézkedett, szívességeket kért oktatóktól azért, hogy egyes, általa kivételezettnek mondott "hallgatók" eredményesen vizsgázhassanak. A lehallgatási jegyzőkönyvek szerint Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke telefonon kért segítséget számos esetben, például a gyanú szerint Rogán Antal kabinetfőnöke, vagy Völner Pál rokona esetében is.

A Pécsi Tudományegyetem vizsgálatot indított

A lehallgatások részleteiből az derült ki, hogy Schadl a kapcsolatain keresztül befolyásos kormányzati személyek rokonainak és bírósági végrehajtóknak, továbbá azok rokonainak próbált segíteni átmenni bizonyos egyetemi vizsgákon; vagy legalábbis megpróbálta elintézni azt.

A jegyzőkönyvekben még utalás sincs arra, hogy erre például a miniszter megkérte volna; nem zárható ki, hogy egyéni buzgalom állt az eset(ek) mögött.

A Pécsi Tudományegyetem hétfőn emiatt belső vizsgálatot indított, majd később fel is függesztették a vizsgáztatási jogát Mészáros Pál Emilnek - egy tanársegédnek, aki nem tagadta, hogy Schadl kérésére segítette, hogy Nagy Ádám vizsga nélkül szerezzen érdemjegyet; de már nagyon megbánta. Pénzt ezért nem fogadott el - állította. 

Az SZTE is vizsgálódik

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem mellett a Szegedi Tudományegyetem neve is felmerült a botrányban, a nyomozati anyagból Szabó Imre egyetemi tanár neve rajzolódhat ki. Lapunk megkereste az egyetemet, akik hivatalos válaszukban közölték:

A Szegedi Tudományegyetemnek a Völner-ügyben felmerült esetleges érintettségéről nincs tudomásunk. Az ügyben intézményünk belső vizsgálatot kezdeményezett.

Az ügy mellett Szabó Bálint sem ment el szótlanul: egy részletes Facebook bejegyzésben tesz fel a nyilvánosság előtt megválaszolandó kérdéseket Szabó Imrénék. A reakcióról - ha lesz - mi is beszámolunk majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.